Bogomir Kovač: Sporan ugovor kojim je Agrokor kupio Mercator

foto HINA / Tamino Petelinček
Slovenski profesor ekonomije Bogomir Kovač smatra kako je Slovenija poslove s Ivicom Todorićem sklapala pod lažnim uvjetima, zbog čega je kupoprodajni ugovor kojim je Agrokor kupio Mercator sporan, prenosi u četvrtak mariborski list “Večer”.

“Slovenija je poslove s Todorićem sklapala pod lažnim uvjetima, zato je kupoprodajni ugovor sporan, a možda i ništetan. Agrokor je u vrijeme pregovora djelovao pravno sporno, frizirao poslovne rezultate u sklopu prljave političke igre”, napisao je Kovač u prilogu za “Večer”.

Agrokor je najveći slovenski trgovački lanac kupio prije četiri godine za 452 milijuna eura.

Prema Kovačevoj ocjeni, politička sudbina vlade slovenskog premijera Mire Cerara, kojoj je do kraja mandata preostalo manje od godine dana, više ovisi o tome hoće li on spriječiti prelijevanje krize hrvatskog koncerna na Sloveniju nego od pitanja granice i Piranskog zaljeva.

Kovač (65) je ugledni slovenski ekonomist starije generacije, a više se puta angažirao u politici, u vrijeme bivše Jugoslavije i nakon osamostaljenja Slovenije. Bio je član komisije za ekonomske reforme u vladama Branka Mikulića i Ante Markovića te kandidat za predsjednika Slovenije 1996. godine na listi tadašnje Liberalno-demokratske stranke (LDS) Janeza Drnovšeka.

Kovač za “Večer” kaže i kako Cerarova vlada teško može spasiti Mercator od posljedica Agrokorove krize, jer se pasivno odnosi prema mjerama koje poduzima hrvatska vlada.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je u utorak, reagirajući na objavu revidiranih rezultata poslovanja Agrokora, da Slovenija neće dopustiti prelijevanje Agrokorove krize na Sloveniju i na Mercator koji bi se, po mišljenju slovenske vlade, trebao dokapitalizirati i restrukturirati kako bi postao konkurentniji.
Osim toga, Počivalšek je isključio mogućnost da se hrvatski “lex Agrokor” primjenjuje u Sloveniji, koja je donijela vlastiti “lex Mercator” kako bi poduzeće od nacionalnog interesa zaštitila od eventualnih učinaka Agrokorove krize.

Hina