Boban: Županija osigurala 35 milijuna kuna za gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta

Župan Blaženko Boban/FaH

Splitsko-dalmatinska županija iz svojeg proračuna osigurala je 35 milijuna kuna za poticanje gospodarstva, osobito u ruralnim područjima, kako bi se povećavao broj radnih mjesta i zaustavilo iseljavanje, a od početka godine rođeno je 88-ero djece više u odnosu na isto vrijeme lani, rekao je u četvrtak župan Blaženko Boban.

Učinci mjera osiguranih sredstva iz županijskog proračuna vidjet će se za godinu dana, kao što se već sada vide i prvi učinci mjera za demografsku obnovu koje je županija pokrenula prošle godine, rekao je splitsko-dalmatinski župan Boban na konferenciji za novinare predstavljajući program “Županija za poduzetništvo”.

U prvom četveromjesečju ove godine novorođenih je više nego u istom lanjskom razdoblju.
“Prema najnovijim podacima u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji rođeno je 88 djece više nego u istom lanjskom razdoblju a 32 djece više nego u istom razdoblju 2016. godine”, izvijestio je Boban.

Naglasio je kako je oduševljen takvim demografskim podatkom te vjeruje da su tomu pridonijele i mjere za demografsku obnovu u županiji, pokrenute prošle godine.

Ukupno 35 milijuna kuna osiguranih za poticanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnose se na pomaganje u poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju te energetici i inovacijama.

Danas je predstavljen program “Županija za poduzetništvo” za kojeg je namijenjeno oko 11,5 milijuna kuna poticajnih mjera, dok će preostala dva programa – za poljoprivredu i energetiku, biti predstavljena u sljedećih mjesec dan.

“Želim posebno istaknuti kredite za poduzetništvo koji iznose od 200.000 kuna do pet milijuna kuna, a Splitsko-dalmatska županija će subvencionirati kamate na te kredite tako da će poduzetnici plaćati kamatu samo od 0,7 posto do 1,2 posto,” objasnio je Boban.

Radi subvencioniranja poduzetničkih kamata Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore s 12 banaka.

Mjerama za poduzetništvo Splitsko-dalmatinska županija će pomagati i poduzetnički angažman žena, te starijih osoba i invalida, a uvjet za dobivanje sredstava iz poticajnih mjera je da imaju “samo jednog zaposlenika, rekao je župan Boban.
“Primjerice, u ovim našim mjerama je predviđeno da žena poduzetnica može dobiti sredstva za sufinanciranje boravka svog djeteta u dječjem vrtiću kako bi se njoj olakšao poduzetnički rad”, kazao je.

Župan je također najavio da će se poduzetnički centri dislocirati, odnosno gradit će ih se u svim područnim Splitsko-dalmatinske županije.
“Splitsko-dalmatinska županija je prva u Hrvatskoj koja pokreće ovakve mjere za poticanje gospodarstva jer je nerealno očekivati da će sve biti rješeno s nacionalne razine, To znači da i mi koji na lokalnoj razini upravljamo javnim novcima možemo pomoći našim građanima,” kazao je Boban.

Najavio je da će o ovom županijskom programu mjera za jačanje gospodarstva i demografsku obnovu upoznati i vladu Republike Hrvatske na sutrašnjoj njenoj sjednici u Splitu. (Hina)