Blago baštine Banovine i Pounja

Zamjenik župana Ivan Celjak i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Rokasndić su u subotu, 24. veljače 2018. godine, zajedno s brojnim ljubiteljima folklora u Domu rafinerije nafte u Sisku pratili program „Blago baštine Banovine i Pounja“, kojim se Sisačko-moslavačka županija predstavila na prošlogodišnjoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Prošlogodišnja 51.Međunarodna smotra folklora, koja je bila održana u Zagrebu, bila je posvećena Banovini i Pounju te je na smotri nastupilo 14 kulturno-umjetničkih društava s područja naše županije. Sada su u tom bogatstvu pjesme i plesova imali priliku uživati i svi posjetitelji u Sisku gdje je Smotra održana u sisačkom Domu INA Rafinerije nafte.

Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj ove Smotre se zahvalio KUD-ovima na očuvanju tradicije. „Ja sam jako sretan što sam danas u Sisku i što je ovo prvi puta da Međunarodna smotra folklora iz Zagreba priređuje koncerte izvan Zagreba s temom koja je bila na Međunarodnoj smotri. Prošlogodišnja 51.Međunarodna smotra folklora imala je za glavnu temu etnografsku baštinu Pounja i Banovine s bliskim Pokupljem i Posavinom i to je bio tako dobar i uspješan program da smo odlučili da to moramo prenijeti u Sisak i pokazati domaćoj publici jer to što su pokazali je nešto jedinstveno“, rekao je Zebec.

Vanjski suradnik Međunarodne smotre folklora Vido Bagur je kazao kako mu je ovo puno draži nastup nego u Zagrebu. „Međunarodna smotra folklora uvijek istražuje jedan problem, jedan fenomen, jedan kraj. Ovoga puta smo istraživali Banovinu, Baniju, Bansku krajinu. Našli smo puno lijepih stvari. Obišao sam cijelu Banovinu, bio kod gotovo svih u selima, upoznao bezbroj ljudi i jako puno lijepih prijatelja. Večeras smo na neki način došli ovdje okruniti taj naš rad“, rekao je Bagur.

Na smotri je nastupio i KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića čija nas je predsjednica Katica Radošević podsjetila što plešu. „Za naš je kraj karakteristično i ono što mi uvijek izvodimo od našeg folklora je pjevanje, dvoglasno, netempirano pjevanje bez intonacije, a tu imamo i šetana kola s kojima smo jako bogati. Nije prije puno bilo instrumenata, jedino što smo imali su bila svirala i bubanj. Mi smo nekakve bubnjeve improvizirali i napravili, ali svirala nam nema nitko svirati i zato smo uzeli ove cingulje, kako ih mi zovemo, pa smo to nekako ukomponirali da bude što izvornije“, rekla je Radošević.

Ljiljana Sigur, predsjednica KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice s ponosom ističe kako uskoro slave 90 godina postojanja. „Mi smo iznimno ponosni što smo bili sudionici ove Smotre koja je jako važna za našu Banovinu, promidžbu kulturne baštine. Jedino mi je malo žao što nije mogao nastupiti cijeli KUD, što smo išli samo s jednom pjesmom „Nujan Ivo“, ali komisija je tako odlučila i mi smo se tome priklonili. Pjesma je jako zanimljiva, nastala je u teško doba, doba borbe protiv Turaka i zato je specifična i nitko ju drugi ne izvodi. Ne pjeva se uz tambure nego čisto acapella. Mislim da je zaista lijepa i hvale vrijedna da ostane zapisana“, rekla je Sigur.

Darko Hrnčević, voditelj KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog podsjeća kako su intenzivnije s radom počeli prije nekoliko godina. „Stigli smo i do Međunarodne smotre u Zagrebu. Imamo bogatu kulturnu baštinu jer baštinimo šetana pjevana kola petrinjskog Pokuplja. To su krasna pjevana kola uz dosta pjesme, dosta vriske i veselja. Naravno tu su i tamburaši koji nas dobro prate u svemu tome“, rekao je Hrnčević.

Uz predsjednicu Županijske skupštine Ivanku Roksandić, ovu Međunarodnu smotru folklora u Sisku došao je podržati i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „Svi gledatelji večeras su imali priliku vidjeti svo bogatstvo Banovine i Pounja u prezentaciji 12 KUD-ova s našeg područja. Ovo je prilika da vidimo očuvanje kulturnog identiteta svih naših krajeva, očuvanje kulturnog blaga kojeg baštinom od naših predaka. Sisačko-moslavačka županija podržava nastupe KUD-ova, podržava očuvanje kulturnog identiteta naših krajeva. Dokaz tome je i osnivanje Zajednice udruga u kulturi Sisačko-moslavačke županije te Interpretacijskog centra baštine Banovine putem kojeg prikupljamo građu, putem kojeg čuvamo kulturnu baštinu naših krajeva“, rekao je Celjak.

Na ovoj smotri su tako nastupili KUD-ovi iz Majura, Hrvatske Dubice, Hrvatskog Čuntića, Jabukovca Banijskog, Selišta Kostajničkog, Hrastovice, Donje Budičine, Bobovca, Grede Sunjske, Košutarice, Bresta Pokupskog te Graberja. Točnije nastupili su KUD-ovi : KUD „Sloga“ iz Majura, KUD „Jeka“ iz Hrvatske Dubice, KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, KUD „Zvuci Banije“ iz Jabukovca, KUD „Selište Kostajničko“ iz Selišta Kostajničkog, KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, KUD „Seljačka sloga“ iz Bobovca, KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske, KUD „Košutarica“ iz Košutarice, KUD „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog i KUD „Seljačka sloga“ iz Graberja.

Na kraju svečane priredbe sudionici su zaplesali drmeš uz pjesmu “Rala oja”. Inače, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, Međunarodna smotra folklora 2014. proglašena je festivalskom priredbom nacionalnog značenja, prenosi portal 53.