Blagi rast stope slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj na kraju 2017.

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj blago je porasla u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, dok je na razini Europske unije ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u razdoblju od listopada do prosinca 2017. porasla na 1,6 posto, s 1,5 posto koliko je iznosila u prethodnom tromjesečju, izvijestio je Eurostat.

U četvrtom tromjesečju godine ranije Hrvatska je bilježila stopu slobodnih radnih mjesta od 1,4 posto.

Stopa iskazuje odnos ponude i potražnje na tržištu rada, pri čemu više stope očituju nepokrivenu potražnju za radnicima.

U Hrvatskoj je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju stopa slobodnih radnih mjesta u uslužnom sektoru ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno tromjesečje kada je iznosila 1,3 posto.

U proizvodnom i građevinskom sektoru kliznula je na 1,2 posto, sa 1,6 posto, signalizirajući da su poslodavci bili uspješniji u potrazi za radnicima.

Na razini Europske unije sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta zadržala se u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na razini prethodna tri mjeseca kada je iznosila 2,0 posto, izračunali su u Eurostatu.

Istu je vrijednost bilježila i u eurozoni, nakon blagog rasta u odnosu na prethodno tromjesečje kada je iznosila 1,9 posto.

I u EU i u eurozoni veću je nepokrivenu potražnju za radnom snagom pri kraju 2017. godine bilježio uslužni sektor, uz stopu slobodnih radnih mjesta od 2,3 posto.

U proizvodnom i građevinskom sektoru iznosila je 1,8 posto u EU, te 1,7 posto u eurozoni.

Među zemljama EU čijim je usporedivim podacima Eurostat raspolagao najvišu je razinu nepokrivene potražnje za radnom snagom u četvrtom tromjesečju prošle godine bilježila Češka, iskazanu u stopi slobodnih radnih mjesta od 4,4 posto.

Slijede Belgija s 3,4 posto, Njemačka s 2,8 posto, te Nizozemska i Velika Britanija s po 2,6 posto.

Najnižu je stopu slobodnih radnih mjesta u promatranom razdoblju bilježila Grčka, od 0,1 posto. Slijede Španjolska s 0,7 posto i Bugarska i Portugal s po 0,8 posto.

U odnosu na isto razdoblje godine ranije višu stopu slobodnih radnih mjesta bilježile su 23 zemlje EU-a a najviše je poskočila u Češkoj, za 1,4 postotnog boda.

Slijedi Nizozemska s povećanjem stope za 0,6 postotnih bodova, te Belgija, Mađarska, Austrija i Finska gdje je porasla za po polovinu postotnog boda.

U Bugarskoj i Španjolskoj ostala je nepromijenjena a u Grčkoj i Rumunjskoj pala je za po 0,2 postotnog boda.

Europski statistički ured izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci “nisu striktno usporedivi”. (Hina/Nac.)