Blagdanska čarolija u Vili Prekrižje

Izvor: B.Bebek/Ilustracija

Iskoristite jedinstvenu priliku i tijekom Adventa razgledajte unutrašnjost i imanje Vile Prekrižje, koja je desetljećima zatvorena za javnost.

Vila Prekrižje otvara svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu mogli posjetiti vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog, blagdanskog izdanja, te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Vila Prekrižje je izgrađena kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju.

Vila na Gornjem Prekrižju primjer je arhitektonskog stila koji naglašava uporabu elemenata hrvatske tradicijske arhitekture, a isti elementi vidljivi su i u oblikovanju i odabiru materijala. Za opremanje interijera naručivan je od niza lokalnih obrtnika i proizvođača posebno dizajniran i izrađen namještaj u „narodnom stilu“: svjetiljke od kovanog željeza, uporabna tekstilna oprema i dekorativni komadi narodnog veza, drvene rezbarene seljačke škrinje te zidane peći s keramičkim pećnjacima koji svojim oblikom imitiraju one u seljačkim kućama. Zidovi su ukrašeni i opremljeni radovima niza hrvatskih umjetnika s temama i prizorima iz seoskog života, a drveni kosi dvostrešni krovovi prekriveni su slamom.

Danas se ljetnikovac koristi za protokolarne potrebe, a zbog smještaja unutar kompleksa Ureda predsjednice RH, također i za raznovrsne radne aktivnosti Ureda.

Informacije:

Vila Prekrižje bit će otvorena petkom i subotom od 16 do 20 sati, počevši od 02.12. pa sve do 23.12.2017.

Osigurana je izvanredna autobusna linija s Kaptola do Vile Prekrižje, a pojačano vozi i linija broj 101 s Britanskog trga.

Ulaz se ne naplaćuje i nije potrebna prethodna najava, međutim svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska pa Vas pozivamo da dolazak planirate na vrijeme, prenosi adventzagreb.com