Blagajnica pobijedila trgovački lanac: Nisu joj isplaćeni prekovremeni sati

Izvor: ILustracija/Dražen Prša

Zakon o trgovini propisao je samo 16 radnih nedjelja u godini, zbog čega traje poveći revolt trgovaca, u drugi plan je bacio pobjedu blagajnice, o čemu je više govorio u Dnevniku N1 njen odvjetnik Bojan Doneski.

Naime, imala je više od tisuću sati prekovremenog rada. Što poslodavac, tad Billa, a danas njen pravni sljednik Spar, nije evidentirao. Odradila je to u razdoblju od 2010. do 2013. Niti je dobila naknadu za to, niti je dobila slobodne dane. U konačnici, pripada joj odšteta od oko 90.000 kuna, preračunato u eure.

“Podnijela je tužbu zbog isplate razlike plaće za prekovremeni rad. Prvostupanjski sud presudio je u korist stranke, drugostupanjski sud je u pogledu prekovremenog rada potvrdio presudu, da bi zatim Billa, danas Spar, podnijelo reviziju Vrhovnom sudu, gdje se stvar počinje komplicirati na način da Vrhovni sud ne prihvaća stavove ni zaključke prvostupanjskog i drugostupanjskog suda. U konačnici, odbija tužbeni zahtjev”, kazao je odvjetnik i nastavio:

“Nakon toga smo podnijeli žalbu Ustavnom sudu, koji je ukinuo presudu Vrhovnog suda jer nije analizirao bitne stvari koje se tiču prekovremenog rada. Vrhovni sud sad mora ponovno u vidu imati činjenice utvrđene u prvostupanjskom postupku.”

Bila je ovo prilično neobična situacija za blagajnicu, koja tražila anonimnost, gdje je ona sama bilježila prekovremene sate, koje poslodavac nije želio bilježiti. Mnogo je izborila upornošću.

“Uspjela je zahvaljujući osobnoj evidenciji i svjedocima dokazati da je radila i da poslodavac nije uredno bilježio prekovremeni rad, što je dužan Zakonom o radu.”

Vrhovni sud sad cijeli slučaj mora ponovno razmotriti. Što slijedi?

“Spar je tužio moju klijenticu, ali svakako očekujemo da će Vrhovni sud ovaj put utvrditi da se radilo o prekovremenom radu.”

Što sve ovo govori o radnom pravu u Hrvatskoj?

“Nisam očekivao ovako nešto jer su takve tužbe bile redovan tijek. Prihvaćale bi se evidencije radnika i saslušavanje svjedoka. Nisam doživio da je Vrhovni sud ikad preinačio odluke prvostupanjskog i drugostupanjskog suda. Nadam se da će se praksa odlukom Ustavnog suda ustaliti i da će Vrhovni sud imati jedinstveno stajalište oko prekovremenog rada”, naglasio je odvjetnik i izrazio želju da će iz ovoga svi poslodavci izvući pouku.