Bjeloruska oporba izlazi na ulicu unatoč prijetnji pravih metaka

EPA/STR

Bjeloruska oporba najavila je za nedjelju novi veliki prosvjed protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, ovaj put prkoseći opasnosti od pravih metaka policije koja je u prošlu nedjelju ugušila raniji prosvjed.

Ovaj prosvjedni skup je ujedno i prvi većih razmjera nakon ultimatuma koji je Lukašenku, na vlasti od 1994.,postavila oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, koja je prebjegla u Litvu. Predsjedniku je dala rok do 25. listopada da se povuče, u protivnom će, upozorila je, pozvati zemlju da prosvjede i na opći štrajk.

Predsjednik (66) koji je pod neviđenim pritiskom nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza, nije pokazao ni najmanju želju da ispuni zahtjeve svojih kritičara, naprotiv.

Svi istaknuti pripadnici bjeloruske oporbe danas su u zatvoru ili u egzilu u inozemstvu. U prošlu nedjelju tjedni prosvjed u Minsku policija je grubo ugušila vodenim topovima i šok bombama te je uhitila stotine ljudi. To je najgrublja intervencija zadnjih tjedana.

U ponedjeljak je ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo da će policija “bude li trebalo” upotrijebiti prave metke, što može potaknuti ozbiljnu eskalaciju krize.

Vlasti koje optužuju Zapad da prosvjedima želi srušiti Aleksandra Lukašenka, opravdavaju ovu odluku time da su prosvjedi postali “organizirani i krajnje radikalni” te da se na njima “interventne snage gađa kamenjem, bocama i noževima” a na ulicama se postavljaju “barikade i pale lomače”.

Čelnik KGB-a Ivan Tertel rekao je pak u subotu da ima informacije o “provokaciji u bliskoj budućnosti” koja se priprema kako bi se “destabiliziralo” Bjelorusiju.

Bjeloruska policija je još početkom kolovoza upotrijebila prave metke na prvim prosvjedima u Brestu, na jugu, koji su ugušeni silom. Tada je jedan prosvjednik umro od zadobivenih ozljeda.

Tihanovska uz Lukašenkovu ostavku traži i prestanak represije nad prosvjednicima te oslobađanje svih “političkih zatvorenika”.

“Ne ispune li se naši zahtjevi do 25. listopada, čitava će zemlja mirno izaći na ulicu”, upozorila je u utorak. “A 26. listopada počet će nacionalni štrajk svih poduzeća, sve će ulice biti zatvorene, a prodaja u državnim trgovinama će naglo pasti”.

Lukašenko ima potporu Moskve, ali mu prijete sankcije Europske unije.

EU je već sankcionirao 40 dužnosnika režima, među kojima ministra unutarnjih poslova i njegova zamjenika koji su optuženi za umiješanost u represiju i namještanje predsjedničkih izbora 9. kolovoza, kojih rezultate Europljani ne priznaju.