Bivši zaštitar Blackwatera proglašen krivim za ubojstvo tijekom pucnjave u Iraku

35-godišnji bivši zaštitar kompanije Blackwater proglašen je u srijedu krivim za ubojstvo s predumišljajem  jer je ustrijelio civila u prometnom dijelu Bagdada, glavnog grada Iraka 2007. tijekom incidenta koji je izazvao osude diljem svijeta.    

Nicholas Slatten proglašen je krivim za ubojstvo Ahmeda Haithema Ahmeda Al Rubia’ya, jednog od 14 civila koji su pobijeni kada su zaštitari Blackwatera na Nisur trgu 16. rujna 2007., priopćio je ured američkog državnog odvjetnika za okrug Columbia.

Slatten je u zatvoru očekujući presudu i suočen je s obvezatnom osudom na doživotni zatvor, rekao je ured državnog odvjetnika.

Njegovo proglašenje krivim dolazi godinu dana nakon što je savezni prizivni sud poništio njegovu prvotnu presudu iz 2014. rekavši kako mu je trebalo suditi odvojeno od tri druga zaštitara Blackwatera koji su sudjelovali u incidentu.

Tužitelji tvrde da je Slatten iz Sparte u Tennesseeju ispalio prve hitce i namjerno započeo pucnjavu u kojoj je ubijen ili ranjen 31 civil započevši smrću vozača bijele Kie Ahmedom Haithemom Ahmedom Al Rubia’yom (19). među ubijenima je 10 muškaraca, dvije žene i dva dječaka u dobi od 9 i 11 godina.

Slatten i njegovi kolege zaštitari su se kretali u teško naoružanom konvoju od četiri vozila i nastojali su raščistiti put za američke diplomate nakon što je u blizini eksplodirala bomba.

Pucnjava je izazvala rasprave o ulozi privatnih zaštitara poput Blackwatera koji rade za američku vladu u ratnim zonama. (h)