Bivši visoki predstavnik u BiH kaže da bi europski pučani trebali isključiti HDZ BiH

foto HINA/ FENA

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling uputio je prijedlog Europskoj pučkoj stranci (EPP) da iz svog članstva isključi HDZ BiH zbog, kako kaže, nacionalističkog i destruktivnog djelovanja a u pismu koje je tim povodom poslao vođi europskih pučana u Europskom parlamentu Manfredu Weberu kritizirao je i politiku koju prema BiH vodi HDZ Hrvatske.

Sarajevski portal Klix objavio je u petak presliku pisma što ga je Schwarz-Schilling poslao Weberu još potkraj studenog.

U pismu stoji kako Schwarz-Schilling drži da je nastupio “trenutak za razmišljanje” o isključenju HDZ BiH iz članstva u EPP-u jer ta stranka, po njegovu sudu, vodi politiku koja je vrlo slična onoj Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSDS) Milorada Dodika i koja je zbog nacionalističkog djelovanja ranije isključena iz članstva u Socijalističkoj internacionali (SI).

SNSD je iz SI isključen zbog “nacionalizma i ekstremizma” na kongresu održanom 2012. temeljem prijave koju je podnio SDP BiH a prije toga Partija europskih socijalista (PES) odbila je SNSD-ov zahtjev za učlanjenje.

“Trebali bismo početi braniti naše europske i demokratske vrijednosti unutar EPP inače će te destruktivne tendencie, koje se zasnivaju na idejama etno-nacionalne dominacije pobijediti i u nastavku predstavljati prijetnju čitavoj Evropi”, napisao je njemački političar kojega je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih nedavno optužilo da je i sam kriv jer hrvatski narod nije jednakopravan sa srpskim i bošnjačkim zbog čega je BiH i dospjela u krizu.

Kao i u otvorenom pismu što ga je zajedno sa Carlom Bildtom i Paddyjem Ashdownom uputio na na adresu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku Federice Mogherini SchwarSchilling tvrdi kako HDZ BiH uz potporu iz Hrvatske “lažno predstavlja” stanje u BiH i položaj Hrvata koji u njoj žive. 

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH unatoč tomu što su ga izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati.

U Zagrebu osporavaju Komšićev legitimitet jer je glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića za kojega je glasalo 80 posto Hrvata.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je početkom mjeseca odbacilo optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

“Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti BiH”, rekao je MVEP.

Schwarz-Schilling je rekao u pismu Weberu da “hrvatsko pitanje” koje naziva “navodnim” treba “skrenuti pozornost sa činjenice da nacionalističke snage u BiH godinama ciljano sprječavaju provedbu europskih pravnih standarda, kako bi obranili temelje moći. Njihove (nacionalne) skupine uvijek imaju prednost u odnosu na samu državu, građanska i ljudska prava koja su zajamčena odlukama svih međunarodnih sudova”.