Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac javio se iz Irske gdje radi i živi

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Nakon šest mjeseci bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac javio se iz Irske gdje živi već šest mjeseci. Objavom na Facebooku ispričao je kako mu je i koje su različitosti između Hrvatske i Irske.

Kaže da ga je životna situacija natjerala da se malo premjesti.

Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Već je sedam dana predivno vrijeme, možda čak i ljepše nego u Hrvatskoj tako da i Irska po tom pitanju zna iznenaditi, kazao je na početku.

Dodaje da je u Irskoj dobro to što tamo posla ima ”koliko god hoćete”, čak i za vrijeme pandemije kada su brojni radnici ostali bez posla.

”Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dan danas svaki tjedan dobivam dvije, tri ponude za posao. Ali, trenutno me ne zanimaju neke velike promjene”, kaže Bunjac i dodaje da u Irskoj ima sva prava, uključujući i mirovinsko osiguranje, kao i godišnji odmor.

Bivši saborski zastupnik u Irskoj radi i još dva posla kako bi, kaže, dodatno zaradio i još bolje naučio jezik. Kazao je i da je radna atmosfera u Irskoj neusporediva s Hrvatskom jer ”ima posla na svakom ćošku”.

”Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu”, ispričao je.

Nahvalio je i šefove i kolege, ali i Irce općenito rekavši da su nevjerojatno ljubazni. ”Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao”, kazao je.

Pozdrav iz Irske, 6. mjesec.

Objavljuje Branimir Bunjac u Utorak, 11. kolovoza 2020.