Bivši premijer Orešković odlazi iz Teve

N1

Tihomir Orešković bio je dvije godine na čelu Plive, a zatim je imenovan glavnim financijskim direktorom u Tevi

Bivši premijer Tihomir Orešković početkom sljedećeg mjeseca odlazi iz Teve.

Za sada se ne zna kamo odlazi i planira li možda povratak u Hrvatsku. Taj podatak ne znaju ni njegovi kolege iz Plive, inače članici Teva grupe, ali vjeruju da sigurno ima dobar plan za novo radno mjesto. Nedavno je smijenjen s pozicije potpredsjednika za poslovnu efikasnost na kojoj je bio nešto manje od godinu dana, piše Večernji list.

Orešković nije htio ništa reći o odlasku iz kompanije u kojoj je već 12 godina, uz manji prekid lani kada se odazvao na poziv HDZ-a da zauzme poziciju hrvatskog premijera.

Posljednjih mjeseci izraelska kompanija otpušta velik broj zaposlenika širom svijeta. Teva, inače najveći proizvođač generika, ima problema s lijekom Copaxone na američkom tržištu. Nadalje, izraelska Agencija za lijekove i hranu (FDA) ubrzala je proces odobravanja generika pa manji Tevini konkurenti puno brže plasiraju svoje proizvode na tržište.

Osim toga, farmaceutski lanci konsolidiraju narudžbe i rade pritisak na cijene, a dodatan su udarac na Tevino poslovanje bile i skupe akvizicije i problemi s odabirom vodstva kompanije. Nakon svih tih zbivanja najavljeno je masovno otpuštanje, spominjala se brojka od oko šest tisuća zaposlenika.

Na domaću Plivu to ipak nije imalo odraza, štoviše, domaća tvrtka kontinuirano zapošljava.

Prije neki dan na čelo Teve izabran je Kare Schultz pa neki već povezuju da je ta akvizicija utjecala i na Oreškovićev odlazak.

Do Oreškovićeva dolaska na čelo Plive 2012. godine malo tko je znao za njega, s obzirom na to da je karijeru gradio u Kanadi, gdje je i odrastao, a od 2009. godine je unutar Teve u Europi. Dvije godine bio je u Plivi, a zatim je imenovan glavnim financijskim direktorom u Tevi.

Zamrznuo je posao u kompaniji kada je prihvatio dužnost hrvatskog premijera, no kako je ta Vlada bila kratka, vrlo brzo vratio se u Tevu u Amsterdam na mjesto potpredsjednika za poslovnu efikasnost, piše Večernji list.