Bivši predsjednik HLK upozorava na nezakonitosti i poziva ministarstvo u inspekcijski nadzor

Bivši predsjednik HLK-a dr.sc. Trpimir Goluža/FB

Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža uputio je u srijedu otvoreno pismo uoči skupštine te organizacije u kojem ističe da “nezakonito i nelegitimno vodstvo uzurpira vlast i onemogućava demokratske izbore u Komori“, zbog čega je pozvao Ministarstvo zdravstva da u HKL-u obavi inspekcijski nadzor i druge potrebne inspekcijske izvide.

“Kao delegat u Skupštini Hrvatske liječničke komore (HLK) i njezin donedavni predsjednik, potaknut i zabrinut nezakonitim djelovanjem na koji se posljednja četiri mjeseca vodi HLK, a na koji unatoč upozorenjima nema odgovarajuće reakcije nadležnih institucija, osjećam odgovornost i obvezu izvijestiti vas o propustima u radu trenutnog vodstva HLK. Zbog takvog načina rada, ugrožava se opstanak i uloga HLK kao pravne osobe s javnim ovlastima”, navodi Goluža u svom prvom javnom istupu nakon smjene u Komori.

Goluža je smijenjen na izvanrednoj skupštini u srpnju uz objašnjenje da je pojedine odluke donosio bez odobrenja Nadzornog odbora, ponajprije one vezane uz troškove uređenja dva Komorina stana u Zagrebu i Kluba liječnika u Rijeci.

U današnjem otvorenom pismu navodi da “čelna mjesta Komore zauzimaju ljudi koji se u svom radu svjesno ne pridržavaju važećeg pravnog okvira rada Komore”, izabrani su na nelegalan način i ne prezaju od kršenja Statuta HLK-a, kao ni pravilnika niti zakonskih odredbi.

Goluža smatra da su “dužnosnici HLK-a na tzv. izvanrednoj sjednici Skupštine HLK-a, održanoj 10. studenoga 2018. u Zagrebu, zakazanoj protivno odredbama Poslovnika o radu Skupštine, doveli su u zabludu delegate te su uspjeli ishoditi protustatutarne odluke koje mogu imati dalekosežne posljedice na status hrvatskih liječnika, kao i na funkcioniranje zdravstvenog sustava u cjelini”.

Pritom navodi da važeći Statut HLK ne poznaje funkciju vršitelja dužnosti predsjednika, ali da sadašnji v.d. Krešimir Luetić “nepostojeću funkciju obnaša već puna četiri mjeseca”. Giluža ističe da Pravilnik o izboru tijela HLK-a nalaže da se izbor novog predsjednika mora održati najkasnije u roku šest mjeseci od dana prijevremenog prestanka mandata predsjednika, s tim da se izbori moraju raspisati minimalno dva mjesec prije njihova održavanja.

“Danas, 14. 11. 2018. istječe rok za raspisivanje izbora, no Vijeće HLK donijelo je odluku da će se izbori za tijela Komore održati tek sredinom slijedeće godine. Isti Pravilnik jasno propisuje da se imenovanje dopredsjednika HLK-a može obaviti tek nakon provedbe novih Izbora za sva tijela Komore koji još uvijek nisu provedeni”.

“Ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Milanom Kujundžićem, nadležno je za provođenje nadzora nad radom Komore. Još u srpnju ove godine, podnošenjem zahtjeva za izvanrednim upravnim nadzorom radi zaštite zakonitosti u radu HLK-a, Ministarstvo je obaviješteno o nepravilnostima u radu Komore. No, upravni nadzor do danas nije proveden. Po istom pitanju, Upravnom sudu RH podneseno je više tužbi no za sada niti jedna od njih nije dobila sudski epilog”, zaključuje Goluža.

Ministarstvo zdravstva je pozvao “da u okviru svojih ovlasti žurno obavi upravni nadzor i druge potrebne inspekcijske izvide i radnje te da objektivno utvrdi stanje, način rada i provođenje javnih ovlasti u Komori, odnosno da po potrebi naloži mjere kojima će se zajamčiti zakonitost u radu Komore”.