Bivši policajac pijan pregazio svog rođaka pa htio zametnuti tragove

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

Zadarsko tužiteljstvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora za 49-godišnjeg Antu Pelaića iz Stankovaca koji je 4. siječnja prijan izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo 47-godišnji Vinko Bura. Osim što je uzrokovao prometnu nesreću vožnjom pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom te pokazao i iznimnu bezosjećajnost i nedostatak empatije prema Buri kojeg poznaje od ranije i s kojim je kobne večeri bio zajedno u društvu, tužiteljstvo je zatražilo da se Pelaiću istražni zatvor odredi i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Odlukom suca istrage, Pelaić je, naime, nakon 4. siječnja kada je pijan pregazio vlastitog rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće, zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, dok mogućnost ponavljanja kaznenog djela nije prihvaćena kao jedna od zakonskih osnova za njegovo zadržavanje u pritvoru.

“Nepružanje pomoći osumnjičeniku i vraćanje na mjesto nesreće samo da bi pokupio registarsku pločicu koja mu je prilikom prometne nesreće otpala s vozila ukazuje na iznimnu bezosjećajnost i brutalnost u ponašanju te opravdava bojazan od ponavljanja kaznenog djela”, navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO) u žalbi Vijeću Županijskog suda u Zadru.

Istragom je utvrđeno da je Pelaić, inače umirovljeni policajac, na svog 47-godišnjeg rođaka naletio u četvrtak iza 1 sat u noći prednjim lijevim dijelom automobila i to nakon što su bili na večeri kod zajedničkog prijatelja. Uslijed udarca, Bura je završio na krovu automobila. Iako svjestan da ga vozi na krovu vozila i da mu je potrebna liječnička pomoć, osumnjičeni je nastavio voziti još otprilike 150 metara nakon čega se zaustavio i tijelo rođaka gurnuo s automobila.

Nije alarmirao nadležne službe te je pobjegao s mjesta nesreće. Prema riječima očevidaca, Pelaić je Buru ostavio dok je još bio živ i vikao tražeći pomoć.

Prema neslužbenim informacijama koje donosi Zadarski, uz to što ga je vukao s automobila u kojem je bio zaglavljen, Pelaić je svom rođaku Buri i skinuo odjeću s tijela kako bi zametnuo tragove. Još se, naime, i utvrđuje, je li s Pelaićem u trenutku nesreće u automobilu bio još netko.