Bivši novinar Jutarnjeg ide u zatvor zbog pedofilije: Nudio curicama novac za spolne odnose, zvao ih na jahte

Izvor: Facebook/Dan Figenwald

Dan Figenwald, bivši novinar Jutarnjeg lista, danas je proglašen krivim za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece. Uznemirujući slučaj datira još iz 2020. godine kada se Figenwald dopisivao s djevojčicom mlađom od 15 godina i vabio je da se za novac fotografira u neprimjerenim pozama, jasno je navedeno u optužnici.

Sud je danas u objašnjenju presude naveo da je bivši novinar maloljetnicu nagovarao da se natječe za miss sporta, govoreći joj pritom da to ne bi trebala pričati mami i tati. Onda ju je zvao na casting, a ona mu je poslala fotografije u donjem rublju.

Komunikaciju je, otkriva se na sudu, nastavio do 2020. godine, a s djevojčici je govorio da će izgubiti nevinost, nudio novac za večere s prijateljima, zvao ju na jahtu i govorio da je tamo soba u kojoj bi mogao spavati s njenim prijateljem.

Nije to nikakva šala

No, ona nije bila jedina. Drugoj djevojci je obećavao kako će joj pomoći u teniskoj karijeri, da će ju prijaviti za miss sporta iako je znao da nema 18 godina i nagovarao ju da stupa u spolne odnose za novac.

Za svoja gnjusna djela, Figenwald je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će se izvršiti osam mjeseci zatvorske kazne. Ostalih godinu dana je uvjetno, a uz to mora platiti trošak postupka od 500 eura.

“Iskazima žrtava dokazani su svi navodi činjeničnog. Sud je ocijenio njihove iskaze vjerodostojnima. Utvrđeno je da je inicirao komunikaciju i sud smatra da je znao koliko godina djevojke imaju. Komunikacija je uvijek započinjala na njegovu inicijativu”, objavio je sud.

U obrani je Figenwald rekao da se radilo o vrsti neukusne sale i da je htio vidjeti do kuda su spremne ići.

“Sud nije povjerovao. Svjesno je tako komunicirao djevojkama u osjetljivoj dobi. Na pitanje jesu li nevine dao im je savjet da trebaju čim prije izgubiti nevinost i za to nudio 2000 kuna. To ne može biti šala”, stoji u obrazloženju suda.

Svjedoci su tijekom suđenja govorili da se on uvijek neobično šali i da je kroz godine uvijek dovodio djevojke na razne pozicije, ali da se nikada ovako nešto nije dogodilo.

“Sve je ostalo na namamljivanju i poticanju, zato je primijenjen institut ublažavanja kazne. Na blažu kaznu je utjecala i njegova isprika kao i činjenica da je otac maloljetnog djeteta”, objavio je sud, piše Dnevno.hr