Bivši dužnosnik Vatikana pozvao papu Franju na ostavku zbog seksualnih skandala

Fah

Bivši visoki dužnosnik Vatikana optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje te je pozvao Svetog Oca da zbog tog propusta i sam napusti dužnost, prenosi u nedjelju Reuters.

McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom.

U pismu na 11 stranica upućenom katoličkim medijima tijekom Papinog posjeta Irskoj, nadbiskup Carlo Maria Vigano je napisao da je Franji 2013. kazao da je McCarrick suočen s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje niže pozicioniranih sjemeništaraca i svećenika.

Kardinal je dao ostavku nakon što je zaključeno da su tvrdnje o zlostavljanju 16-godišnjeg ministranta uvjerljive.

“Papa je barem od 23. lipnja 2013. znao da je McCarrick okorjeli predator”, kazao je Vigano, koji je u to vrijeme bio vatikanski veleposlanik u SAD-u.

“Papa Franjo bi trebao prvi dati dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali McCarrickova zlodjela i dati ostavku zajedno s njima”, poručio je Vigano.

Bivši vatikanski dužnosnik obrušio se na “homoseksualnu mrežu u Crkvi”, a riječ “homoseksualac” u pismu se pojavljuje 18 puta, dok se riječ “dijete” pojavljuje dva puta.