Bivši djelatnik na sudu pobijedio HT

Foto: HRT

Zagrebački županijski sud proglasio je diskriminacijskom odluku Hrvatskog telekoma na temelju koje je prije tri godine njihov djelatnik Darko Tomrlin premješten zbog dobi i bračnog statusa, a na kraju je i otpušten. U HT-u tvrde da kod njih nema nikakve diskriminacije djelatnika i najavljuju daljnju pravnu bitku.

Tomrlin je radio na odjelu prodaje, a onda mu je poslodavac ponudio novi ugovor o radu, na njegovu radnom mjestu htio je mlađu osobu s manje obiteljskih obveza. Darko je tada imao 31 godinu. Ugovor nije potpisao, ali radne su mu se obveze promijenile.

Počeo sam dobivati samo neke administrativne poslove, često sam dolazio na posao da nisam dobivao gotovo nikakve radne zadatke, a uz to sam bio isključen i iz svih komunikacija, kaže. Sve završava otkazom pa Tomrlin pokreće tri sudske tužbe. Na temelju jedne od njih pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrđena je diskriminacija po osnovi dobi, bračnog i obiteljskog statusa.

Za Hrvatski Telekom priča još nije završena, protiv drugostupanjske presude podnio je izvanredni pravni lijek te je revizijski postupak u tijeku. Naglasak stavljamo na stručnost i kompetencije, bez obzira na spolnu, dobnu, vjersku, rasnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost, kažu iz HT-a.

Tomrlin kaže kako su mu uništeni zdravlje, privatni život, poslovna karijera, ali i da mu je presuda vratila vjeru u sustav. Odluku suda o povratku na radno mjesto i novčanoj naknadi još čeka, uporan će biti i dalje.

U Hrvatskom sindikatu telekomunikacija presudom su zadovoljni. Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacijskih usluga kaže kako “nažalost, u njihovim prodajnim T-centrima zbog preopterećenja i velikih, nedostižnih ciljeva, ljudi vrlo brzo pucaju i napuštaju kompaniju.”