Bivši čelnici VSOA-e Grdić i Preost osuđeni na tri godine zbog krađe novca za doušnike

Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen.

Sutkinja Renata Miličević presudu je objavila u 9 sati, no kako se cijeli postupak vodio “iza zatvorenih vrata” novinari i publika nisu mogli poslušati obrazloženje presude.

Pravdajući isplate troškovima doušnika Preost je, prema nepravomoćnoj presudi, otuđio preko tri milijuna kuna, Grdić oko milijun i pol kuna, Ivanković 182.000, a Lukinić 199.000 kuna.

Optuženi od početka odbacuju sve što im se stavlja na teret. Istraga se, prema neslužbenim informacijama, provodila od travnja 2013. No, o nenamjenskom trošenju novca VSOA-e počelo se govoriti još nakon smjene na vrhu te agencije sredinom 2012. kada je novo vodstvo podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima, nakon čega je proveden i izvanredni nadzor. Tada se posumnjalo da nije riječ o neracionalnom trošenju, već o sustavnom izvlačenju novca.

Na izricanje presude došla su samo dvojica optuženika Preost i Lukinić. (Hina)