“Bit će korektiva u vezi s dolaskom Putina u Hrvatsku”

S obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska poduzela u odnosu na Rusiju, vjerojatno će biti određenih korektiva po pitanju dolaska predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku.

Poručilo je to veleposlanstvo Ruske Federacije odgovarajući na pitanje HRT-a – hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku.

Posljednjih dana odnosi između Rusije i država Europske unije, te još nekih, zategnuti su nakon što su neke od njih odlučile protjerati ruske diplomate. Na taj korak su se odlučile jer se žele, kako tvrde, solidarizirati s Velikom Britanijom koja navodi da je Rusija odgovorna za trovanje nervnim otrovom bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova jučer je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

NATO je poslijepodne objavio da protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju kao odgovor na trovanje bivšega ruskog špijuna i njegove kćeri.