Biskup banjolučki Franjo Komarica u Petrinji: Od kršćanina se očekuje da promiče civilizaciju ljubavi

U Petrinji je na Slatini je na mjestu crkve u izgradnji održana svečana sveta misa povodom blagdana Preobraženja Gospodnjeg. Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.  Na početku je pozdravnu riječ uputio župnik župe Preobraženja Gospodnjeg Josip Karas:

„Dragi biskupe, s velikom smo se radošću spremali za vaš dolazak. Ovaj dio Petrinje postao je novi dom mnogim vašim vjernicima. Oni zato, ali svi mi s posebnom pozornošću očekujemo danas vašu pastirsku riječ. I vama kažem, kao što sam prije dvije godine rekao uzoritom kardinalu Vinku, došli ste na svoje.“

U svoj je propovijedi biskup Komarica govorio o vjerodostojnosti kršćana, o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, vrijednostima u Europi koje su u krizi. Također je riječi utjehe i ohrabrenja uputio vjernicima Hrvatima iz BiH koji su ovdje masovno doselili prije dvadesetak godina. Govoreći o kršćanskom životu, apelirao je na poštivanje Božjih zapovijedi:

„Hrvatski narode, katolički narode, katolička Europo, Bog se objavljeni neda ismijavati, a ti ga ismijavaš. Kako ga ismijavaš? Ako se ne držiš onoga što jesi. Kažeš da si katolik i kršćanin, a što ti to znači? Biti kršćanin znači biti na strani Boga, a Bog je život, biti na strani ljubavi jer Bog je ljubav, biti na strani mira jer Bog je mir.“

Govoreći o sudbini Hrvata iz Bosne, rekao je kako mu nikako nije jasno kako netko može narediti iseljavanje jednog naroda kao što je učinjeno u Bosni i Hercegovini, a Hrvati to proveli u djelo:

„To je najplodniji dio Bosne. Kažem domaćim političarima, jer vam je Bog oduzeo pamet? Što radite, kako se poigravate s narodima i sa zemljom? Zašto je Posavina pusta, zašto je banjolučki kraj pust, zašto se ponovno pustoši srednja Bosna i livanjski i duvanjski kraj? Doći će jedan novi narod u cijeli taj kraj.

Dolaze Arapi, dolaze crnci. I treba da dođu. Život ima pravo, ima pravo da živi. A ovo je Bogom blagoslovljena zemlja. Blagoslovljena je za tebe čovječe, a ti si rekao: ‘Đavao je jači, ja bježim’. Đavao je jači danas, a sutra će Bog biti jači. Bog nije uzeo kandžiju pa će tući đavla, nego će ljubavlju slomiti mržnju. To se očekuje od kršćanina, katolika, Hrvata i u Bosni i Hercegovini i gdje god on bio, da promiče civilizaciju ljubavi.“

Na kraju je u ime župljana pozdravne riječi uputila članica Pastoralnog vijeća Željka Žugaj. Zahvalila je biskupu što je ohrabrio vjernike nakon čega mu je uručen i prigodan poklon s petrinjskim suvenirima i simbolima.

U ime Grada Petrinje misnom slavlju je nazočio gradonačelnik Darinko Dumbović, zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb te predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes, prenosi Portal53.