U Petrinji je na Slatini je na mjestu crkve u izgradnji održana svečana sveta misa povodom blagdana Preobraženja Gospodnjeg. Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.  Na početku je pozdravnu riječ uputio župnik župe Preobraženja Gospodnjeg Josip Karas:

„Dragi biskupe, s velikom smo se radošću spremali za vaš dolazak. Ovaj dio Petrinje postao je novi dom mnogim vašim vjernicima. Oni zato, ali svi mi s posebnom pozornošću očekujemo danas vašu pastirsku riječ. I vama kažem, kao što sam prije dvije godine rekao uzoritom kardinalu Vinku, došli ste na svoje.“

U svoj je propovijedi biskup Komarica govorio o vjerodostojnosti kršćana, o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, vrijednostima u Europi koje su u krizi. Također je riječi utjehe i ohrabrenja uputio vjernicima Hrvatima iz BiH koji su ovdje masovno doselili prije dvadesetak godina. Govoreći o kršćanskom životu, apelirao je na poštivanje Božjih zapovijedi:

„Hrvatski narode, katolički narode, katolička Europo, Bog se objavljeni neda ismijavati, a ti ga ismijavaš. Kako ga ismijavaš? Ako se ne držiš onoga što jesi. Kažeš da si katolik i kršćanin, a što ti to znači? Biti kršćanin znači biti na strani Boga, a Bog je život, biti na strani ljubavi jer Bog je ljubav, biti na strani mira jer Bog je mir.“

Govoreći o sudbini Hrvata iz Bosne, rekao je kako mu nikako nije jasno kako netko može narediti iseljavanje jednog naroda kao što je učinjeno u Bosni i Hercegovini, a Hrvati to proveli u djelo:

„To je najplodniji dio Bosne. Kažem domaćim političarima, jer vam je Bog oduzeo pamet? Što radite, kako se poigravate s narodima i sa zemljom? Zašto je Posavina pusta, zašto je banjolučki kraj pust, zašto se ponovno pustoši srednja Bosna i livanjski i duvanjski kraj? Doći će jedan novi narod u cijeli taj kraj.

Dolaze Arapi, dolaze crnci. I treba da dođu. Život ima pravo, ima pravo da živi. A ovo je Bogom blagoslovljena zemlja. Blagoslovljena je za tebe čovječe, a ti si rekao: ‘Đavao je jači, ja bježim’. Đavao je jači danas, a sutra će Bog biti jači. Bog nije uzeo kandžiju pa će tući đavla, nego će ljubavlju slomiti mržnju. To se očekuje od kršćanina, katolika, Hrvata i u Bosni i Hercegovini i gdje god on bio, da promiče civilizaciju ljubavi.“

Na kraju je u ime župljana pozdravne riječi uputila članica Pastoralnog vijeća Željka Žugaj. Zahvalila je biskupu što je ohrabrio vjernike nakon čega mu je uručen i prigodan poklon s petrinjskim suvenirima i simbolima.

U ime Grada Petrinje misnom slavlju je nazočio gradonačelnik Darinko Dumbović, zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb te predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes, prenosi Portal53.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here