Birokracija iz noćne more: Poduzetnik na blogu ‘Moja kuća’ podijelio svoja iskustva

Foto: Press/poduzetnica.hr

Nije novost da Hrvatska spada među ‘najbirokratskije’ države svijeta. Njezina težina osjeti se pri svakom posjetu šalteru državne institucije u potrazi za nekim poslovno ili privatno uvjetovanim dokumentom. Sve to je iskusio i zagrebački poduzetnik Filip Višić (37), član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je sa svojom suprugom Larom (35) te kćerkom i sinom odlučio krenuti u projekt pod nazivom ‘Moja kuća’ – inventivno digitalno djelo dokumentiranja svih etapa izgradnje vlastitog doma kroz šumu hrvatske birokracije, nepreglednu hrpu dokumentacije, široku problematiku kreditiranja, glavobolje financiranja, mučninu projektiranja, ali i pronalaska majstora, potrebnog materijala te izvedbe svih radova.

Foto: Press/poduzetnica.hr

Jedna od najtežih etapa svakako je ishođenje potrebne dokumentacije za gradnju kuće, o čemu poduzetnik Filip Višić također progovara u detalje kroz svoj blog, te uz web video. Naglašava kako će u slučaju ‘građevinske situacije’ u kojoj se našla njegova obitelj, biti potrebno i četiri godine da se riješi u cijelosti sve vlasništvo (čitajte papirologiju) na parceli gradnje.

“Potrebna dokumentacija za izgradnju kuće obuhvaća idejni projekt gradnje, rješenje o uvjetima građenja, dokaz o vlasništvu, geodetski elaborat, te ukoliko je potrebno rušiti staru kuću kako bi se sagradila nova kao u našem slučaju potrebno je provjeriti uvjete gradnje u odsjeku za graditeljstvo i urbanizam općine. Za naš objekt bilo je potrebno dokazati legitimitet (građevinska dozvola s nacrtima ili potvrda iz katastra da je isti izgrađen prije veljače 1968. godine) prijašnjeg objekta i svu popratnu dokumentaciju o legalizaciji ukoliko se ista radila. Ako ne postoje nacrti prijašnjeg objekta tada je potrebno napraviti arhitektonsko snimanje i iscrtavanje projekta što će kasnije služiti za smanjenje troškova komunalne naknade za novi objekt. Sve skupa vremenski najmanje tri mjeseca hodanja i vađenja dokumenata, što je vrlo optimistična prognoza koliko će vam trebati dana (mjeseci, godina) da odradite ovaj dio papirologije”, ističe Filip Višić te dodaje kako je posebno poglavlje obilazaka šaltera dogovor oko priključaka na opskrbu električnom energijom, plinom, vodom, kanalizacija, telefon…

Problema pri želji uhvatiti se u koštac s hrvatskom birokracijom ima previše, a najčešći su što sami službenici plaćeni da rade svoj posao, ne znaju ili ne žele raditi, pružaju krive informacije, nerijetko dobivate proturječne informacije o istom slučaju, te nije začuđujuće i kada prikupite sve informacije, da opet ne znate što vam je točno činiti i što točno od dokumentacije morate imati, upozorava ovaj poduzetnik. No, ističe i da ima svijetlih primjera u katastrofi zvanoj hrvatska birokracija.

“Pohvalno je što postoji aplikacija e-građanin pa nije bilo potrebno odlaziti na dva mjesta kako bi se ishodili dokumenti o vlasništvu. Ukoliko je vrijeme godišnjih odmora (srpanj i kolovoz) – ishođenje građevinske dozvole produžuje za cca dva mjeseca jer službenika nema, a nitko ih ne mijenja u to vrijeme. Što se tiče isključenja priključaka, sve se relativno brzo obavilo, a posebno treba pohvaliti zagrebačku Gradsku Plinaru jer su sve izvršili u roku, naravno nakon izvršene uplate”, približava svoja pozitivna iskustva poduzetnik Filip Višić.

Smatra proces dokumentiranja izgradnje kuće za svoju obitelj te gradnje vlastitog krova nad glavom nužnim kako bi prije svega sebe, a zatim i sve koji će krenuti njegovim putem, osvijestio koliko je to zahtjevan put.

“Blog o izgradnji kuće Moja Kuća – prvi blog takvog tipa u Hrvatskoj koji obuhvaća sve od financiranja i pripreme glavnog plana, preko rušenja i gradnje objekta, pa do uređenja interijera i okućnice, sasvim je bila razumljiva digitalna gesta u kojoj pretačem svoju obiteljsku stvarnost. Svi govore o demografskoj obnovi, o potpori mladim ljudima da bi zasnovali obitelj, da bi ostali u Hrvatskoj, a nitko ne govori koliki nas problemi u navedenom čekaju. Pa sam odlučio pisati i snimati sve što radim i sve što prolazim gradeći vlastiti krov nad glavom. Supruga i ja smo razmišljali o odlasku iz Hrvatske, no ipak smo ostali. Rođenjem prvog djeteta shvatili smo kako je vrijeme za odluku o kupnji veće nekretnine no što je ova u kojoj trenutno živimo, a živimo u stanu koji nije dovoljno velik za sada već četveročlanu obitelj. I sada se lovimo u koštac s hrvatskom stvarnošću, koju kroz blog ‘Moja kuća’ želim objektivno, bez uvijanja, kroz i najsitniji detalj koji nekome može biti od koristi, pokazati kakav je to križni put. I vjerujem da ću uspjeti u dva cilja: da to zorno prikažem i da sagradim kuću za dvije godine koliko sam procijenio da mi treba vremena”, komentirao je poduzetnik Filip Višić svoju najnoviju aktivnost.

Gradnja kuće počela je drugoj polovici rujna ove godine, a sve korake od temelja do krova možete pratiti na blogu Moja kuća.