Povezite se

Gospodarstvo

Bilaver: Kriza je najviše pogodila zračni i pomorski promet

Objavljeno

-

Državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver

Državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver potvrdio je u četvrtak kako je kriza uzrokovana koronavirusom najviše pogodila sektor turizma i prometa, ponajviše zračni i pomorski promet.

Donedavno je bio obustavljen cijeli katamaranski prijevoz, trajektni je praktično bio na hladnom pogonu, rekao je Bilaver u Hrvatskom saboru, gdje je predstavio izmjene Zakona o Hrvatskom registru brodova (HRB), javne ustanove koja obavlja poslove u vezi sa zaštitom života i imovine na moru i unutarnjim plovnim putovima.

Kriza je najviše naštetila lukama koje su okrenute putničkom prometu, poput onih u Dubrovniku, Zadru i Splitu, dok luke s teretnim prijevozom, kakva je riječka, nisu toliko pogođene, naveo je Bilaver izražavajući uvjerenje da će se nautički promet prvi oporaviti od krize.     

Potvrdio je kako je kriza utjecala i na HRB, no izrazio je uvjerenje da će Registar, s obzirom na svoju snagu i zalihe, i dalje ostati jedna od jačih kompanija na tom području.

HRB je priznata svjetska kompanija, stoji uz rame velikim kompanijama, a osim u Hrvatskoj otvorio je poslovnice u Dubaiju, Šangaju, Vijetnamu i Beogradu, a ima u planu daljnja širenja, dodao je Bilaver.

Što je s ljudima koji ne mogu plaćati leasing 

Zbog činjenice da je HRB izložen svjetskom tržištu, Branko Bačić (HDZ) ističe kako je važno ostaviti ga kao javnu ustanovu koja nije proračunski korisnik, jer na slobodnom tržištu ostvaruje do 70 posto prihoda.

Miro Bulj (Most) proziva vladajuće da su dopustili propast brodogradnje koja je, kaže, mogla biti naša najvažnija industrija. Nekada je iz Cetinske krajine u brodogradilišta dnevno išlo 60 autobusa, danas idu dva kombija, tvrdi Bulj i pita što se napravilo za ljude koji imaju brodove, kamione, taksije na leasing, kojeg zbog korone ne mogu otplaćivati.

Bilaver nabraja što je njegovo Ministarstvo napravilo unatrag tri mjeseca, spominje mjere pomoći za pomorce, ističe kako su lučke uprave dobile preporuke da se brodarima, koji posluju u našim lukama, omogući otpis fiksnog dijela koncesije i lučke naknade.

Najavio je donošenje programa, kojim će se u suradnji s Ministarstvom financija i Europskom komisijom omogućiti da svi prijevoznici, pomorski, kamionski i zračni ostvare do 800 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Ministarstvo je napravilo sve što je bilo u njegovoj moći da se ublaži kriza, sačuvaju radna mjesta, da budemo konkurentniji, rekao je Bilaver.

Izmjene Zakona o HRB-u tiču se i sastava upravnog vijeća HRB-a u kojem biti devet članova. Četiri će imenovati Vlada, dva radnici, dva reprezentativni brodari, a jednog HGK iz redova predstavnika hrvatskih osiguravatelja i reosiguravatelja brodova.

Nastavi pregledavati

Gospodarstvo

Za vodoopskrbu i odvodnju u Slavoniji 98 milijuna kuna

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković potpisao je u petak u Osijeku s predstavnicima  lokalnih vlasti osam ugovora o gradnji sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji vrijednih 98 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je o naseljima Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj.

Potpisivanju je bio nazočan i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je najavio nastavak ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju diljem Hrvatske.

„U ovom trenutku na području Hrvatske imamo u realizaciji ili pred realizacijom projekata tog tipa koji bi trebali završiti do 2023. godine u vrijednosti od 24 milijarde kuna. Taj podatak treba promatrati u kontekstu građevinskog sektora koji će biti neizostavan i jak podupiratelj gospodarskog rasta Hrvatske u idućim godinama i zadržavanja visoke razine zaposlenosti u tom sektoru“, rekao je ministar Ćorić.

“Svaki metar novih cijevi u hrvatskom vodoopskrbnom sustavu i sustavu javne odvodnje u Ministarstvu doživljavaju kao jednu malu pobjedu koja u konačnici znači poboljšanje kvalitete života stanovnika“,  dodao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda  Zoran Đuroković istaknuo je da je ugovorima predviđena izgradnja 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se od ukupnih sredstava ovih ugovora 39 milijuna kuna odnosi na Osječko-baranjsku županiju.

„Ovo što je danas potpisano ne znači da je kraj tim ulaganjima, nastavit ćemo s tim i ubuduće kako bi nadograđivali te sustave kako bi sva naselja na području naše županije imali kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju“, zaključio je Anušić.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Postroženi uvjeti za odobravanje kredita

Published

on

Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita.

Uslijed opće nesigurnosti i smanjenja prihoda velikog broja građana zbog koronakrize, pojedine banke su već pooštrile uvjete odobravanja kredita. Smanjenje mjesečnih prihoda, objašnjavanju u OTP banci, često se odnosi “upravo na različite dodatke na plaću”, pa su uveli privremene mjere kojima se iz kreditne sposobnosti isključuju dodatna primanje kao što su bonusi, prihodi od najma ili prihodi od turizma, kao i određeni dodaci na plaću poput naknada za prijevoz, terenskih dodataka i slično. 

Kada je u pitanju visina kamatnih stopa, ističu da nije bilo nikakvih izmjena. Ostale banke koje je Jutarnji list kontaktirao, izbjegavaju govoriti o pooštravanju uvjeta poslovanja, barem tako otvoreno kao OTP banka. U Addiko banci, primjerice, kažu samo da procjena kreditnog rizika klijenta podleže “internom modelu” a on uključuje niz elemenata “kao što su, primjerice, podaci o urednosti i otplati postojećih i podmirenih obveza, mogućnost podmirenja postojećih i budućih obveza, ali i drugi interni modeli s ciljem pružanja kvalitetnije usluge za klijente i osiguranja sigurnijeg portfelja za banku”.

Ono što je sigurno, pri procjeni kreditnog rizika sve banke analiziraju “propisane parametre” i promjena stana prihoda klijenata neizbježno će utjecati na dinamiku kreditiranja. Ipak pri odluci hoće li netko dobiti kredit i po kojim uvjetima, važnu ulogu i dalje će imati individualni pristup klijentima. Ponovni uvid u kreditni registar u tome će im svakako pomoći u smislu uvida u stanje zaduženosti klijenata te koliko su prije bili uredni dužnici. 

No za neki konkretniji odgovor o kreditnoj politici, napominje bankar u jednoj banci srednje veličine, trebat će pričekati jesen, kada ćemo imati bolji uvid u razmjere krize, piše u petak Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Croatia Airlines ponovno leti

Published

on

S obzirom na to da bi se granice između država članica EU trebale otvoriti od 15. lipnja, hrvatski nacionalni avioprijevoznik pustio je u prodaju karte prema nekoliko europskih destinacija iz Zagreba, piše portal Croatian Aviation.

Uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zurichu od 15. lipnja u prodaji su i karte za Bruxelles (4 puta tjedno), Muenchen (tri puta tjedno), Sarajevo (tri puta tjedno), London (dva puta tjedno) i Rim preko Splita (tri puta tjedno).

Od 16. lipnja uvodi se i linija Zagreb – Dublin, 3 puta tjedno (uto, čet, ned), a od 18. lipnja uvodi se linija Zagreb – Beč, 2 puta tjedno (čet, ned).

Na linijama prema Londonu i Dublinu prometovat će zrakoplovi tipa A319/A320, dok će na ostalim linijama prometovati zrakoplovi manjeg kapaciteta tipa DashQ400.

Croatia Airlines tako će od 15. lipnja prometovati prema 11 međunarodnih destinacija, uz domaće linije prema DubrovnikuSplitu, Zadru i Puli.

Od ponedjeljka, 22. lipnja, kompanija u prodaji drži više tjednih letova nego što će to biti u prvom tjednu operacija, no Croatia Airlines vjerojatno će dodatno modificirati red letenja za to razdoblje.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Najčitanije