Bila je ovo “najveća” Eko Etno Gacka manifestacija u Otočcu: dva dana vrhunske zabave, okusa i tradicije!

Izvor: D.Prša

Nezaboravan vikend, petak i subota, 19. Eko Etno Gacka, manifestacija koju je organizirala Turistička zajednica Grada Otočca pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te uz financijsku potporu Ličko-senjske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Ličko-senjske županije i Grada Otočca.

Ova dvodnevna gastronomska manifestacija izložbeno-prodajnog i natjecateljskog karaktera ponovno je pokazala da je najveća i najposjećenija manifestacija na području Grada Otočca i šire a koja je okupila nekoliko tisuća posjetitelja.

Podsjetimo tek, Manifestacija Eko Etno Gacka dobila je posebno priznanje za tradicijske manifestacije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u kategoriji ruralne turističke manifestacije te nagradu „Simply the best“ Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia za kvalitetu manifestacije. Njihova izvrsnost je prepoznata i izvan granica zemlje. Inače, na 53. Novosadskom sajmu turizma krajem 2022. godine, manifestacija je zasluženo osvojila veliku zlatnu medalju za visoku kvalitetu organizacije gastronomske manifestacije.
Ove nagrade potvrda su da je ova manifestacija zaista nešto posebno i da pruža iznimno iskustvo svim posjetiteljima koji dolaze uživati u ovom jedinstvenom događaju.

Svjedoci smo bili da je ovo bio pravi gastronomski i kulturno umjetnički doživljaj, jer je nekoliko tisuća posjetitelja moglo uživati u ponudi više od 50 proizvođača iz raznih dijelova Hrvatske, Otočca, Gospića, Brinja, Udbine, Pounja, Našica, Zagreba, Siska, Novske, Koprivnice, Ogulina, Nuštra, Donje Zdenčine, Petrinje, Valpova ali i drugih gradova diljem Lijepe naše.

„Manifestacija je ove godine nadmašila naša očekivanja. Drago nam je vidjeti da se ekipe trude i u kuhanju i u ukrašavanju prostora. Izuzetno nam je drago da je sve više i gostujućih ekipa što samoj manifestaciji daje jednu višu razinu i značaj. Zahvaljujemo i našim prijateljima iz Slatine i Komiže koji nas već dvije godine podupiru svojim sudjelovanjem. Također, zahvaljujem i izlagačima, posebno onima kojima je ovo prvo sudjelovanje, na trudu i doprinosu te na prezentaciji uvijek nekih novih i inovativnih proizvoda. Zahvaljujući svemu navedenom, ova manifestacija nadilazi lokalne okvire, a
ovoliki broj sudionika i posjetitelja pokazatelj je kako kvaliteta manifestacije iz godine u godinu raste. Dogodine je jubilarno 20. održavanje ove manifestacije te nas čeka veliki zadatak no ne bojimo se nadmašiti ovogodišnju atmosferu i već se pripremamo.” kazala nam je Viktorija Rogić, direktorica Turističke zajednice Grada Otočca.

Posebnost, kao i svake godine bilo je natjecanje 41 tima koji je sudjelovao u natjecanju u pripremi kotlića.

Koje je bilo zanimanje ali i vrhunska organizacija potvrđuje i podatak da su se uz domaće ekipe iz Otočca, natjecale i ekipe s Visa, iz Imotskog, Siska i Gospića. Posebna zanimljivost ovogodišnje manifestacije bila je sudjelovanje predstavnika Ličko-senjske županije. Župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković, sa svojim ekipama, dodatno su “upotpunili” ovaj jedinsveni kulinarski doživljaj, za pamćenje.

Suorganizator ove manifestacije je Grad Otočac.

“Drago mi je vidjeti da manifestacija svake godine okuplja sve veći broj sudionika kako lokalnih tako i gostujućih te im svima zahvaljujem na sudjelovanju. Zahvaljujem i posjetiteljima koji iz godine u godinu dolaze u Otočac upravo radi ove manifestacije. Posebno se na dolasku zahvaljujem kolegici gradonačelnici Grada Samobora Petri Škrobot, zamjeniku gradonačelnika Grada Valpova gospodinu Marku Barišiću s ostalom delegacijom,
zamjeniku gradonačelnika Svete Nedjelje gospodinu Gabrijelu Deaku kao i načelnicima Općina Brinje i Vrhovine gospodinu Fumiću i gospodinu Deliću te naravno našem županu gospodinu Petryu i zamjenici gospođi Jasni koji su i ove godine okupili svoje timove i došli kuhati” ,kazao je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

U ovoj kulinarskoj disciplini na kraju je žiri izabrao 3 najbolje ekipe. Prvo mjesto pripalo je ekipi Veseli kotlovi, drugo mjesto osvojila je Udruga građana FT, dok je treće mjesto zauzela Grupa TNT.


O najboljem kotliću odlučivao je žiri vrsnih kuhara i šefova: Branko Žufika (dugogodišnji šef kuhinje u hotelu Esplanade Zagreb, nositelj akademske kuharske titule, član Hrvatskog kuharskog saveza i član ocjenjivača pri HKS-u), Branko Čukelj (šef kuhinje hotela Intercontinental Zagreb, sadašnji Westin, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, član Hrvatske kuharske akademije i ocjenjivač jela pri HKS-u) te Ivka Čukelj (vrsna kuharica i voditeljica kuhinja više restorana: Starogradski podrum, restoran Pivovara, restoran kluba Cibona, dugogodišnja voditeljica kuhinje Hrvatske narodne banke te također članica Hrvatskog kuharskog saveza).

A bilo je tu, prvog dana 28. srpnja, raznih izložbi na kojima se moglo kupii lokalne proizvoda iz cijele Hrvatske. Tijekom popodnevnih sati petka, od 17 do 19 sati, upriličene su kreativne radionice za sve uzraste, vesela kazališna predstava za djecu „Dobro se dobrim vraća“.

U večernjim satima glazbena podloga i štimung priređen je od glazbenog dua Tea & Jan koji su okupljene “ugrijali” brojnim izvedbama što je, kako se moglo i očekivati potaknule mnoge da zaplešu i zapjevaju.

Grešno bi bilo zaboraviti ono što svi vole, degustaciju brojnih specijaliteta poput pastrve i sira, brudeta od srdelica te srdelica s grilla. Da bi “noć imala svojumoć” pobrinuo se tamburaški sastav „Čuvari Noći“.

A u subotu, urnebes ….

Vožnje, kuhanje kotlića, konceri,pjesme, plesovi.
Vožnjam „Komiške gundule“ po prekrasnoj Gacki već od 10 sati ujutro, potom su startale ekipe za pripremu lovačkog gulaša (kotlića). Izložba i prodaja lokalnih proizvoda bila je upečaljiva i iznenađujuće je privukla veliki interes nazoćnih.

A uvečer, je počelo ludilo… nastup GS Big Banda, potom proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, a ono što su mnogi očekivali s nestrpljenjem je bio nezaboravan koncert Maje Šuput.

Tu nije bio kraj, GS Big Banda nastavio je ” u ritmu muzike za ples” do ranih jutarnjih sati.

Opisati se ne može, jednostavno spektakularna atmosfera, bogat zabavni program pregršt finih specijaliteta, veselih, radosnih i sretnih ljudi kojima će i ova 19. Eko etno Gacka ostati u dugom pamćenju.


Fotografije: TZ Grada Otočca/Digitalni tisak Karlovac/Facebook/Dražen Prša