Bijela noć i Dan otvorenog trga ponovno u Zagrebu

Zagreb će se u subotu, 30. rujna ponovo pridružiti obitelji od 120 svjetskih metropola u obilježavanju kulturno-umjetničke manifestacije Bijela noć, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Riječ je o projektu koji je osmišljen u Parizu kao jednodnevni besplatni obilazak kulturnih znamenitosti grada, a čiji su koncept preuzeli drugi svjetski gradovi, npr. Montreal, Riga, Toronto i Melbourne. Zagreb već treću godinu zaredom obilježava Bijelu noć.

Program je danas predstavljen, a posjetiteljima nudi raznovrstan umjetnički i kulturni sadržaj na 13 gradskih lokacija, a na temu Nokturno, neprospavana noć.

Siguran sam da će svi oni koji se prepuste čarima šetnje u noći pod zvjezdanim nebom uspjeti obići, ako ne sve, onda barem ona mjesta koja im se čine osobito atraktivna, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić.

Pozvao je sve Zagrepčanke i Zagrepčane te sve one koji trenutno borave u Zagrebu da posjete ovaj jedinstveni noćni umjetnički festival koji, kako je gradonačelnik rekao, Zagreb pretvara u veliku umjetničku galeriju najraznovrsnijih umjetničkih žanrova.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba je izrazila zadovoljstvo što kultura i umjetnost ponovo izlaze na zagrebačke ulice. Naglasila je kako se ova manifestacija savršeno uklapa u duh međunarodne godine održivog turizma, a kojom je proglašena 2017.

Već sutradan, u nedjelju, 1. listopada od 10:00 do 19:00 sati se održava 4. Dan otvorenog trga, još jedna kulturna manifestacija sa zanimljivim i bogatim programom koju organizira Hrvatsko narodno kazalište. Podsjećajući prisutne da je Hrvatsko narodno kazalište već nekoliko puta uspješno priredilo Dan otvorenog trga s kazališnim programima na otvorenome, intendantica Dubravka Vrgoč je najavila da će ansambli i ove godine izaći iz zgrade i pokazati najbolje iz repertoara najpoznatijeg hrvatskog kazališta, i to uz nekoliko iznenađenja.

Također je najavila i večernji dio programa sa svjetlosnim instalacijama koje će se ove godine, po prvi put postaviti unutar zgrade HNK te će svijetliti prema vani, a u njemu će i ove godine sudjelovati Muzej za umjetnost i obrt, Muzička akademija i Hrvatski školski muzej.

Program Bijele noći možete preuzeti ovdje.