Bijela kuća vrši pritisak na njemačke proizvođače automobila da prošire ulaganja u SAD

Predsjednik Donald Trump izvršio je u utorak pritisak na čelnike vodećih njemačkih proizvođača automobila da prošire svoje investicije u Sjedinjenim Državama dok Bijela kuća razmatra uvođenje novih carina na vozila proizvedena u Europi.

Njemački su proizvođači automobila rekli nakon sastanka da su kazali Trumpu kako namjeravaju ojačati ulaganja u SAD-u, ali i upozorili da to neće moći učiniti ako administracija uvede nove carine.

Ravnatelji Volkswagen AG-a i Daimler AG-a su rekli kako misle da su nakon ovog sastanka umanjeni izgledi da nove carine budu uvedene.

Volkswagenov glavni ravnatelj Herbert Diess je rekao da njegova tvrtka “razmatra izgradnju druge tvornice automobila” te da je u pregovorima s Ford Motor Co o široj suradnji. Kazao je kako to može uključivati da VW koristi nekorištene Fordove kapacitete za proizvodnju automobila.

“Predsjednik ima pravo”,  rekao je Diess kazavši kako su dužnosnici “pokušali uvjeriti nas da više investiramo u Ameriku i mi smo spremni to učiniti”.

Predsjednik Daimlera Dieter Zetsche rekao je novinarima da su dodatna ulaganja u SAD vezana uz to da uvjeti ostanu isti. Zetsche je rekao kako je “moguća opasnost” od novih carina smanjena nakon sastanka.

BMW AG je rekao u priopćenju da namjerava uložiti još 600 milijuna dolara u svoju tvornicu Spartanburg u Južnoj Carolini do 2021. za buduće generacije modela BMW X i da će do 2021. otvoriti još 1000 radnih mjesta.

Diess je rekao kako misli da su kompanije “napravile veliki korak naprijed prema izbjegavanju carina”.

Ministar trgovine Wilbur Ross, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow su bili među onima koji su se susreli s čelnicima njemačkih kompanija.

Trump prijeti uvođenjem visokih carina na vozila sklopljena u Europskoj uniji kao dio svoje trgovinske politike “Amerika na prvom mjestu”.

Trgovinski savjetnik Bijele kuće peter Navarro rekao je u utorak Fox Newsu kako njemački proizvođači automobila “ne bi sjeli za stol da razgovaraju s nama da predsjednik nema carine na automobile na stolu”.

Ministarstvo trgovine je u nacrtu preporuka Bijeloj kući govorilo o svom istraživanju treba li uvesti carine do 25 posto na uvezene automobile i dijelove temeljeno na nacionalnoj sigurnosti.

Američki vladin dužnosnik upoznat sa slučajem rekao je Reutersu u ponedjeljak da se konačno izvješće o istraživanju ne očekuje još najmanje nekoliko tjedana. (H)