Bijela kuća očekuje 5 miljarda dolara za graničnu sigurnost i prepreke, kaže dužnosnik

Bijela kuća predsjednika Donalda Trumpa želi vidjeti 5 milijarda dolara za sigurnost granice i izgradnju fizičkih prepreka u zakonu o privremenom financiranju vlade koji usvoji Kongres, rekao je u subotu visoki dužnosnik administracije.

“Nastavljamo izražavati što su naša očekivanja od Kongresa, a to je 5 milijarda dolara za graničnu sigurnost i fizičke prepreke”, rekao je dužnosnik novinarima pod uvjetom da ostane neimenovan.

Dužnosnik je rekao kako se Bijela kuća nada da će djelomična blokada vlade koja je počela u subotu potrajati samo nekoliko dana, ali da može trajati i dulje.

Predsjednik Trump je kazao u subotu da nastavlja pregovarati s demokratima kako bi okončao njihovo neprihvaćanje saveznog proračuna, no pozivajući na jačanje granične sigurnosti upozorio je kako bi proces mogao potrajati.

Trump je zahtijevao 5 milijarda dolara kako bi financirao izgradnju zida duž američko-meksičke granice protiv ilegalnih migranata, čemu su se demokrati u Kongresu usprotivili što je izazvalo blokadu vlade.

Blokada je započela nakon što je Trump odbio plan financiranja kojeg su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

(Hina) xsl ysl