BiH zbog unutarnjih svađa ostaje bez 165 milijuna hitne pomoći MMF-a

Bosna i Hercegovina u travnju neće dobiti 165 milijuna eura brze pomoći Međunarodnog momentarnog fonda (MMF) jer se u toj zemlji ne mogu dogovoriti kako taj novac podijeliti, potvrdio je voditelj ureda MMF-a u Sarajevu Andrew Jewell. 

“Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslijediti odobravanje sredstava”, kazao je Jewell kako ga u četvrtak citiraju banjolučke “Nezavisne novine”.

Po njegovim riječima, u srijedu navečer je istekao posljednji rok do kojega su se vlasti u BiH morale usuglasiti kako podijeliti novac da bi Izvršni odbor MMF-a, na svojoj sjednici zakazanoj za 14. travnja, mogao donijeti službenu odluku o dodjeli. Taj novac trebao je poslužiti kao pomoć namijenjena prije svega borbi s posljedicama pandemije izazvane koronavirusom.

Gospodarstvo u BiH kao i u drugim državama suočava se s ogromnim problemima i financijskim gubicima zbog blokada koje je donijela pandemija i koji se mjere stotinama milijuna eura pa joj je nužna financijska potpora iz inozemstva da bi preživjela sadašnje krizno razdoblje.

MMF je prvi ponudio konkretnu potporu  kroz svoje instrumente za brzo financiranje, uz procjenu kako bi ukupan iznos te pomoći mogao biti najmanje 165 milijuna eura, no ona bi mogla biti i dvostruko veća, odnosno iznositi 330 milijuna, ukoliko Izvršni odbor ocijeni da su ispunjeni potrebni kriteriji.

Kako sada stvari stoje BiH neće dobiti niti jedan od tih iznosa u travnju, a Jewell je kazao kako je neizvjesno kada će zemlja ponovo doći na red za raspravu na Izvršnom odboru zbog njegova prenatrpanog rasporeda.

Novcem koji bi odobrio MMF zapravo uopće ne bi raspolagala BiH kao država nego bi se on podijelio među entitetima, navjerojatnije u omjeru 60 posto za Federaciju BiH i 40 posto za Republiku Srpsku.

Problem je nastao zbog toga što u Federaciji nije bilo moguće usuglasiti o tome kako će se taj novac dijeliti po županijama, a u pozadini je ponovo etnička podjela odnosno pitanje koliko će dobiti županije s hrvatskom, a koliko one s bošnjačkom većinom.

“Mora se dogovoriti raspodjela koja će pružiti pomoć svim razinama vlasti, jer je koronavirus pošast koja je ušla u sve općine i nitko ne može imati neke prioritete. Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj općini u RS”, izjavio je ministar finanija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdivši kako će čvrsto inzistirati na ovom stajalištu.

(Hina)