Povezite se

BIH

BiH zatvara “Vučjak” i otvara novi kamp

Objavljeno

-

Nakon što je Europska unija zatražila od Bosne i Hercegovine da zatvori prihvatni centar za migrante Vučjak, ministar sigurnosti BiH najavio je osnivanje novog kampa.

Voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweraert apelirao je na vlasti u toj zemlji da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante koji se nalaze u Bihaću upozoravajući kako bi takva odluka bez alternativnog rješenja samo stvorila kaos, prenijeli su u petak lokalni mediji.

Peter van der Auweraert je tijekom posjeta Unsko-sanskoj županiji kazao kako bi zatvaranje kampova Miral i Bira u kojima sada svakodnevno boravi oko 2300 migranata samo dovelo do toga da se oni presele na ulice i u parkove što bi ih prisililo da se snalaze kako god znaju i vjerojatno dovelo do provala u kuće te pljački.

– Porazboljevat će se i to će biti problem za lokalno stanovništvo, kazao je dužnosnik IOM-a za županijsku televiziju (RTVUSK).

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon što je donesena odluka da vlasti u BiH od 15. studenog raskidaju ugovore o najmu s vlasnicima zemljišta i objekata nekadašnjih tvornica Bira i Miral.

Ta je odluka uslijedila zbog činjenice da je riječ o privatnom vlasništvu a Europska unija koja osigurava donacije za funkcioniranje migrantskih kampova ne želi da ti novci završe u privatnim džepovima.

Za sada je nejasno što će se dogoditi nakon isteka sadašnjeg najma no Van der Auweraert drži kako ne postoji druga opcija osim toga da migranti koji pristižu u Bihać i predstojeće zime ostanu u prihvatnim centrima u kojima su i sada.

Kazao je kako se tek početkom naredne godine može očekivati otvaranje novog prihvatnog centra no on bi bio alternativa neuvjetnom kampu Vučjak koji je smješten u blizini granice s Hrvatskom.

Van der Auweraert je kazao kako se o točnoj lokaciji koja bi bila alternativa Vučjaku još pregovara ali je naznačio kako će to vjerojatno biti u okolici Sarajeva ne bi li se smanjio pritisak na Unsko-sansku županiju.

– Ako se to dogodi, IOM će pomoći dobrovoljnom prebacivanju migranata koji su u Vučjaku i koji borave na otvorenome u Bihaću, kazao je.

Trebao bi se financirati iz fondova Europske unije, koja je dosad zbog neodgovarajućih uvjeta odbijala dati ikakvu pomoć Vučjaku. U tom centru smješteno je od 800 do tisuću migranata, a nedostaje svega – od šatora i kreveta do pokrivača i zahoda. Crveni križ najavio je da će povući svoje volontere, a Međunarodna organizacija za migracije upozorila da su s približavanjem zime u BiH životno ugrožene stotine migranata.

Nacionalno/HRT

BIH

Kroz BiH od početka 2018. prošlo 60 tisuća migranata

Published

on

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima koji govore da  je od početka 2018. u tu zemlju ušlo više od 60 tisuća ilegalnih migranata i većina je uspjela nastaviti put ka zapadnoeuropskim državama, objavio je u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za ovaj je list kazao kako su policijske agencije uspjele registrirati 52 tisuće ilegalnih migranata koji su ušli u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, no procjena je kako ih je zapravo pristiglo najmanje još 15 posto u odnosu na tu brojku i oni nisu nikada prošli kroz evidencije sigurnosnih službi.

I dalje preko poroznih istočnih granica u BiH svakodnevno ulazi stotinjak ilegalnih migranata.

Prema sigurnosnim agencijama, utvrđeno je i kako je, unatoč mjerama koje poduzima hrvatska policija, 45 tisuća ilegalnih migranata uspjelo izaći iz BiH i nastaviti svoje putovanje ka državama Europske unije. 

Ujić je ipak upozorio kako je neizvjesno koliko će dugo granica s Hrvatskom biti propusna.

„Granična policija Hrvatske svakim danom je sve jača, a ta susjedna zemlja na granicu raspoređuje i vojsku tako da će biti sve teže izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenarij da nam u zemlji ostane jedan broj ilegalnih migranata, a da humanitarno nećemo moći odgovoriti na taj mogući izazov”, kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH.

Njegova je procjena kako se stanje može pogoršati jer nije isključen scenarij još masovnijeg priliva ilegalnih migranata u BiH, a Granična policija u sadašnjim uvjetima definitivno nije u stanju to spriječiti.

“Popunjenost Granične policije i Službe za poslove sa strancima je oko 75 posto. Mi ovdje konačno moramo otvoreno razgovarati o uzrocima masovnoga priliva ilegalnih migranata,  a ne o posljedicama, jer BiH nije država koja može primiti veći broj ilegalnih migranata i sama se o njima brinuti. Opasnost od njihovoga masovnijega dolaska po BiH još nije nestala,“ kazao je Ujić.

Ucitavanje vijesti

BIH

Predstavnici Europske komisije u Bihaću upozorili na nehumani odnos prema migrantima

Published

on

Predstavnici tijela Europske komisije u ponedjeljak su u Bihaću pozvali sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da se što prije uključe u rješevanje problema proisteklih iz velikog priljeva ilegalnih migranata u tu zemlju a posebice su inzistirali na zatvaranju kampa Vučjak u kojemu na stotine migranata boravi u kranje nehumanim uvjetima.

Voditeljica odjela za BiH pri Općem ravnateljstvu Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michele Matuelle i dužnosnik u Općem ravnateljstvu za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner u Bihaću su o migrantskoj krizi razgovarali s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti s posjetili su i kamp Vučjak u kojemu migratnti borave pod šatorima, bez struje, grijajanja, tekuće vode a spavaju u blatu zaštićeni tek kartonima koje sami donesu. 

“Uvjerili smo se da su uvjeti ovdje jako loši. Sada smo još više uvjereni da ovaj kamp mora biti zatvoren i mora se naći neki drugi prostor za smještaj ovih ljudi”, kazala je Matuelle novinarima nakon što se osobno uvjerila s čim su suočeni migranti za koje više nije bilo mjesta u bolje opremljenim kampovima u samom Bihaću poput Bire i Mirala no predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je kako inzistira na zatvaranju svih kampova u Bihaću.

“Jasno smo kazali da mora doći do zatvaranja ne samo Vučjaka nego i Bire i Mirala. Nismo popustili i nećemo dopustiti proširenje smještajnih kapaciteta (u Bihaću)”, kazao je Ružnić novinarima.

Matuelle i Tascnher su podsjetili kako je iz fondova EU kao pomoć BiH od početka prošle godine sada osigurao 36 milijuna eura namijenjenih skrbi o ilegalnim migrantima te su najavili kako će ta pomoć nastaviti pristizati ali su upozorili sve to neće dati rezultate ako vlasti u BiH ne rade svoj posao i ne surađuju međusobno kako bi se kontrolirala migrantska kriza.

“Mi ne možemo zamijeniti predstavnike vlasti u ovoj državi. Bosni i Hercegovini je u kolovozu odobreno deset milijuna eura namijenjenih povećanju smještajnih kapaciteta i novim prihvatnim centrima no oni još nisu uspostavljeni”, kazala je Matuella.

Ohrabrujućim je opisala naznake da su napokon identificirane moguće lokacije za smještaj ilegalniih migranata kod Sarajeva i Tuzle dodajući kako će to biti od velike pomoći za Unsko-sansku županiju jer je smanjiti pritisak migranata na taj dio zemlje.

Kazala je kako je u tijeku procjena prihvatljivosti tih lokacija a potom će biti sačinjen plan premještanja migranata iz kampa Vučjak na te nove lokacije.

Ucitavanje vijesti

BIH

Ministar policije u Bihaću: Ne potičemo izbjeglice na odlazak u Hrvatsku

Published

on

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić odbacio je tvrdnje kako vlasti u tom dijelu Bosne i Hercegovine potiču ilegalne migrante na odlazak u Hrvatsku dodajući kako se dvije države suočavaju s istim problemom, prenio je u subotu sarajevski portal Klix.

Nakon što je zagrebački “Večernji list” objavio kako sigurnosne službe u Hrvatskoj razmatraju mogućnost izricanja zabrane ulaska onim dužnosnicima u BiH koji potiču ilegalne migrante da što prije nastave put ka Hrvatskoj te kako je zbog svojih ranijih izjava pod posebnom pozornošću upravo ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije, Kljajić je ustvrdio kako tamo nitko ne radi na planskom prebacivanju migranata u Hrvatsku odnosno kako je riječ o pojedinačnim slučajevima i odlukama onih koji pod svaku cijenu pokušavaju doći do zapadne Europe.

“U zadnje dvije godine kroz kampove na području Unsko-sanske županije prošlo je oko 60 tisuća migranata što znači da je njih oko 54 tisuće završilo u zemljama EU-a. Ti ljudi su došli u BiH s namjerom da dođu do zemalja EU. Hrvatska je opravdano nezadovoljna kao i mi … jer naše državne institucije ne upravljaju procesom migracija, tako da se skupa bavimo posljedicama”, kazao je Kljajić.

Dodao je kako Hrvatska “može biti mirna” kada je riječ o mjerama koje poduzimaju vlasti Unsko-sanske županije.

Posebna županijska operativna skupina zadužena za problem ilegalnih migracija ranije ovog tjedna donijela je odluku kako će od 15. studenog biti ograničeno kretanje ilegalnih migranata koji borave u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Nove mjere značile bi da migranti koji su smješteni u prihvatnim kampovima Bira i Miral više ne mogu slobodno izlaziti i u njih se vraćati a da će izlazak biti dopušten samo onima koji žele trajno otići odnosno nastaviti put ka Hrvatskoj.

Do subote nije bilo potvrde da se takve mjere doista i primjenjuju a u međuvremenu je reagirala i organizacija Amnesty International upozorivši kako bi ograničenje kretanja migranata i njihovo stavljanje u neku vrstu pritvora predstavljalo drastično kršenje njihovih ljudskih prava.

“Strani državljani, uključujući osobe koje su neregularnim putem ušle u BiH, a koje se nalaze na teritoriju BiH, uživaju ista ljudska prava i zaštitu kao i državljani BiH. Svaki pokušaj da se na bilo koji način kolektivno ograniče prava ovih osoba bi bio diskriminirajući”, stoji u izjavi koju je objavio središnji ured Amnesty Internationala u Londonu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije