Povezite se

BIH

BiH zahvalila Hrvatskoj na pomoći u opremanju policije

Objavljeno

-

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u četvrtak je izrazio zahvalnost vladi Hrvatske na pomoći osiguranoj za funkcioniranje policijskih agencija u BiH.

Nakon odluke vlade Hrvatske da uputi pomoć od pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za policijske snage u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti BiH oglasilo se priopćenjem u kojemu izražavaju zahvalnost na ovoj gesti.

“Ministarstvo sigurnosti BiH duboko vjeruje da je širenje međudržavne suradnje na planu sigurnosti i veoma važna uloga Hrvatske kao zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije, predstavlja dobrobit i za BiH”, stoji u izjavi.

Istaknuto je kako su ovo prvi konkretni rezultati u poboljšanju suradnje nakon sastanka ministra unutarnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića i Radončića održanog prošog tjedna u Zagrebu.

Na temelju dogovora dvojice ministara, kako podsjećaju iz Ministarstva sigurnosti BiH, u Sarajevu je u četvrtak održan sastanak čelnika policijskih agencija iz BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske a glavna tema bio je problem ilegalnih migracija pri čemu su dogovoreni novi oblici suradnje.

Nastavi pregledavati

BIH

BiH: Dodik se i u jeku pandemije bavi nijekanjem genocida u Srebrenici

Published

on

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se i u jeku krize prouzročene koronavirusom odlučio baviti nijekanjem genocida počinjenog u Srebrenici, a ovoga puta to je učinio otvarajući javnu polemiku s predsjedateljem državnog vrha Šefikom Džaferovićem ali i napadajući predsjednika Crne Gore.

Iz Dodikova ureda u srijedu je priopćeno kako je on Džaferoviću ali i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uputio pisma u kojima im zamjera najavljeno sudjelovanje u obilježavanju 25. obljetnice genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Dodik je Džaferoviću zamjerio jer je kao predsjedatelj Predsjedništva BiH poslao pozivnice brojnim inozemnim državnicima da ove godine 11. srpnja dođu u Srebrenicu i tamo odaju počast žrtvama najvećeg ratnog zločina počinjenog u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Dodik ističe kako je Džaferoviću poznato da su sa stajališta Srba zbivanja u Srebrenici 1995. godine “jednostrano prikazana” .

“Zato smatram da bi trebalo da uvažavate i stavove srpskog naroda u vezi s ovim pitanjem”, napisao je Dodik konstatirajući kako se zbog njegova protivljenja Predsjedništvo BiH ne može povezivati s najavljenim obilježavanjem obljetnice srebreničkog genocida.

Zašto je posebno pismo tim povodom uputio baš Đukanoviću nije pojašnjeno no u njemu Dodik poučava predsjednika Crne Gore kako je tijekom rata u BiH “zločina bilo na svim zaraćenim stranama” te kako su tamo “ratovali svi protiv svih”.

Zbog Đukanovićeve najave kako će doći u Srebrenicu 11. srpnja Dodik ga je optužio da se miješa u “složene” unutarnje poslove BiH.

“Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutarnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutarnje odnose u BiH”, zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Dodik je ranije ove godine stavio veto na raniji poziv Predsjedništva BiH Đukanoviću za službeni posjet Sarajevu a to je učinio optužujući crnogorskog predsjednika za represiju nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) zbog donošenja zakona kojim je i ta vjerska zajednica morala dokazati pravo vlasništva nad imovinom koju sada koristi.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Dodik potvrdio da u RS-u večeras uvode policijski sat

Published

on

Potpuna zabrana kretanja bit će uvedena u dijelu Bosne i Hercegovine u subotu od 20 sati, najavio je tijekom dana član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojašnjavajući kako se ta mjera odnosi na teritorij Republike Srpske.

“Tko ne bude poštovao ovu mjeru minimalna kazna je 500 konvertibilnih maraka (dvije tisuće kuna)”, kazao je Dodik za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) no nije precizirao koliko će dugo policijski sat biti na snazi osim da će kretanje biti zabranjeno svima od 20 sati navečer do 5 ujutro a osobama starijim od 65 godina bit će zabranjeno napuštanje domova i tijekom dana “sve dok kriza ne prođe”.

Kazao je kako je ova mjera bila nužna zbog neodgovornih pojedinaca koji su i u razdoblju preporuka za smanjenje socijalnih kontakata organizirali okupljanja pa i masovne privatne zabave.

U RS je na snazi zabrana rada svih ugostiteljskih objekata i prodavnica osim onih koje prodaju hranu te ljekarni. Zabranjeno je i svako okupljanje.

Potpuno decentralizirani unutarnji ustroj BiH i ovog je puta prouzročio da svaki entitet za sebe donosi odluke o tome koje mjere poduzeti u suočavanju s epidemijom prouzročenom koronavirusom pri čemu je jasan izostanak stvarne koordinacije.

Stožer civilne zaštite Federacije BiH ranije ovog tjedna uveo je cjelodnevnu zabranu svakog kretanja ali samo za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Provedba te mjere sada je zadaća županija odnosno njihovih policija.

Sarajevska policija najavila je kako će striktno provoditi ovu mjeru upozoravajući kako su za njeno kršenje zapriječene kazne i do 1500 KM (6000 kuna).

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH angažira vojsku za uspostavu karantene na granici

Published

on

Izvor: Ministarstvo obrane BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u srijedu angažiranje Oružanih snaga u prihvatu i smještaju osoba koje ulaze u tu zemlju u posebnim uvjetima karantene koja će se uvesti na granici kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.  
 

Na izvanrednoj sjednici održanoj u kasnim popodnevnim satima tročlani državni vrh BiH donio je odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao ispomoć civilnim tijelima vlasti u prevenciji i sprječavanju širenja zaraze koronavirusom u posebnim objektima, šatorima, za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Ranije je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio donošenje odluke o angažiranju vojska koja bi po njegovu tumačenju trebala pomoći da se u osobe koje ulaze u BiH zadrže u šatorima koji će se postaviti na samim granicama.

Njima se ne bi uopće dopustilo kretanje dok tamo ne provedu 14 dana koliko je razdoblje inkubacije koronavirusa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra obrane te zemlje da na zahtjev civilnih vlasti može angažirati i uporabiti ljude, te materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa ciljem prevencije i sprječavanju širenja koronavirusa.

Pri tome se očekuje da vojne strukture uspostave potpunu suradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim tijelima vlasti. Odluka o angažiranju vojske u sprječavanju zaraze koronavirusom odobrena je na rok od 30 dana.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri dvaju entiteta dogovorili su ranije ovoga tjedna da se na ulazu u državu provodi striktni sanitarni nadzor nad državljanima BiH koji ulaze u zemlju. Tada je najavljeno kako bi svi oni koji dolaze iz država u kojima je eskalirala epidemija koronavirusa odmah bili poslani u samoizolaciju.
U samoj zemlju u srijedu su na na snagu stupile stroge mjere koje uključuju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, restorana, tržnih centara, te svih objekata gdje se skuplja više ljudi, kako bi se smanjila opasnost od širenja COVID-19.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije