BiH uvodi dodatne restrikcije, zatvara sve ugostiteljske objekte

U Bosni i Hercegovini od srijede ujutro na snagu stupaju dodatne restrikcije čiji je cilj spriječiti sva masovna okupljanja ne bi li se na taj način usporilo širenje koronavirusa, odlučili su u utorak kasno navečer članovi stožera Civilne zaštite Federacije BiH.

Od srijede u 6 sati tako će biti zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata osim restorana koji mogu dostavljati hranu a zabrana se odnosi i na sva kazališta, kina, fitness klubove i slične objekte.

“Ovo je prvi set mjera a možda ćemo ih dodatno proširiti”, izjavio je Fahrudun Solak, ravnatelj uprave Civilne zaštite.

Slične restriktivne mjere od ranije su na snazi i u Republici Srpskoj a u tom entitetu do sada je zabilježen najveći broj slučajeve zaraze koronavirusom.

Ukupni broj zaraženih u cijeloj BiH do utorka navečer bio je 27 nakon što je najnoviji slučaj potvrđen u Mostaru.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih na širem području Banje Luke.

Vijeće ministara BiH je ranije tijekom dana proglasilo stanje nesreće u cijeloj zemlji odobrivši istodobno provedbu mjera čiji je cilj spriječiti da osobe koje dolaze iz inozemstva eventualno dalje prenose virus.

Do kraja tjedna svi oni bi umjesto da ih se kao sada šalje u samoizolaciju odmah trebali biti smješteni u karantenu u posebnim kampovima uz samu granicu.

Srbija i Crna Gora ranije ovog tjedna u potpunosti su zatvorile granicu prema BiH pa je jedini izlaz iz te zemlje sada preko Hrvatske.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako se granica s Hrvatskom neće zatvarati unilateralnom odlukom.