BiH: Uspješno okončana akcija spašavanja ilegalnih migranata s Plješevice

Migranti u Lici

Pripadnici Uprave civilne zaštite Federacije BiH uspješno su tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak evakuirali skupinu ilegalnih migranata i pripadnike Gorske službe spašavanja (GSS) s područja planine Plješevice, priopćili su u ponedjeljak ujutro iz sjedišta te uprave u Sarajevu, čime je okončana operacija spašavanja migranata koji su u pokušaju ilegalnog prelaska iz BiH u Hrvatsku zalutali na snijegom zametenim planinskim područjima.

U nedjelju je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila kolege u Bosni i Hercegovini kako su primili poziv za pomoć ilegalnih migranata koji su zalutali na Plješevici. Odmah su reagirali pripadnici GSS-a iz Bihaća koji su tijekom dana uspjeli pronaći i evakuirati dvadesetak ilegalnih migranata, no ispostavilo se kako su nestala još četvorica pa je potraga za njima nastavljena, a oni su locirani nešto kasnije.

Svi su bili pothlađeni, a dvojica su zadobila promrzline opasne po život. Pripadnici GSS-a potom su ih odveli u planinsku kućicu, no nisu ih mogli sami evakirati pa je zatražena pomoć Civilne zaštite.

Dvojica migrata koje su spasili pripadnici GSS-a nisu se željeli vratiti u Bihać pa je zbog njih pozvana i policija. (h)