BiH: Stotinjak migranata iz Bihaća premješteno u centar kod Sarajeva

Granični prijelaz Ličko Petrovo selo Izvor: Nacionalno/D.Prša

Stotinjak ilegalnih migranata koji su boravili u Bihaću u subotu je uz pomoć policije izmješteno iz tog grada i prebačeno u migrantski centar u okolici Sarajeva, potvrdili su tijekom dana iz Službe za poslove sa srancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Riječ je o 93 migranta koji su na bihaćkom području boravili na otvrenome u gradskim parkovima, a njihovo premještanje rezultat je nastojanja da se vlastima Unsko-sanske županije pomogne u rješavanju problema smještaja stotina migranata koji tamo traže privremeni smještaj u nastojanju da se domognu Hrvatske i nastave put ka drugim državama Europske unije.

Svi migranti koji su evakuirani iz Bihaća u subotu bit će smješteni u centar kod naselja Delijaš u blizini mjesta Trnovo, tridesetak kilometara udaljenom od Sarajeva.

Vlasti su im tamo osigurale smještaj u čvrstim objektima, zdravstvenu zaštitu te druge uvjete nužne za humani boravak do rješavanja njihovog statusa u BiH po podnesenom zahtjevu za azil.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH objavili su i najnovije statističke podatke o pristizanju migranata. Prema podacima policijskih agencija u BiH je od početka godine ušlo 8.930 ilegalnih migranata i ogromna većina njih odmah je iskazala namjeru zatražiti azil, iako u konačnici malo tko od njih to doista i učini.

Potvrda o traženju azla takvim je osobama uglavnom potrebna kao propusnica za nesmetano kretanje po BiH te za pokušaj nastavka puta ka drugim državama.   (H)