BiH: Nadbiskup Vukšić pozvao na čuvanje braka kao zajednice muškarca i žene

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić pozvao je u četvrtak na polnoćki na očuvanje braka kao zajednice muškarca i žene potičući vjernike da ostanu predani biblijskim istinama.

Nadbiskup Vukšić u svojoj je propovijedi kazao kako je Bog upravo kroz blagdan Božića na osobit način blizak čovjeku a čovjek je istodobno blizak Bogu čija je sila u snazi da se odrekne svakog oblika ovosvjetske moći i koji je istodobno svemoćan jer se ne boji izgledati nemoćno, baš poput Krista u jaslama.

Sve je to dio velike kršćanske istine o djetetu, rađanju i braku kao prirodnoj zajednici muškarca i žene te ujedno poticaj svakoj kršćanskoj obitelji da se zbliži, voli i daruje život, kazao je monsinjor Vukšić.

Dodao je kako su muškarac i žena u braku ljepota i zadaća koju je Bog usadio u ljudsku narav a a naspram tomu živimo u vremenu kada se na više strana pokušava dovesti u pitanje kršćanska istina o braku kao zajednici muškarca i žene.

“Kršćani ostaju vjerni biblijskoj istini i kada za nju kod nekih ljudi nema mjesta”, kazao je nadbiskup Vukšić pozivajući vjernike da u tom duhu čine dobro drugima jer je to najbolji način svjedočenja istinske vjere.

Njegova je poruka bila i kako samo u situaciji u kojoj je čovjek doista čovjek ljudski je rod siguran a narodi su jedni za druge blagoslov pa će samo u tom slučaju Bog imati mjesto u kojemu će se nastanti.

Tko želi biti i zauvijek ostati u Božjoj blizini mora postati čovjek i za sebe i za druge”, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući kako put čovjekova vječitog spasa vodi kroz iskrenu ljubav prema drugom čovjeku i životu i kroz dobra djela.

Vukšić koji je za nadbiskupa koadjutora imenovan u siječnju ove godine predslavio je misu božićnog bdijenja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova umjesto kardinala Vinka Puljić koji je to redovito činio svakog Božića još od 1991. godine kada je imenovan vrhbosanskim nadbiskupom.

Kardinal Puljić ovoga je puta bio suslavitelj zajedno s drugim svećenicima svoje nadbiskupije.

Ovogodišnja polnoćka u većini crkava u BiH, pa tako i u sarajevskoj prvostolnici, zbog epidemiološke situacije služena je ranije tijekom badnje večeri ali je broj vjernika koji su sudjelovali u misnom slavlju bio veliki.