BiH: Imenovana nova vlada RS, većina ministara iz Dodikove stranke

Novu vladu Republike Srpske potvrdio je u utorak u ranim jutarnjim satima parlament tog entiteta a na njezinu čelu je Radovan Višković, kadar Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Za sastav vlade kako ga je predložio Višković glasovala su 54 od 83 zastupnika koliko ih broji Narodna skupština RS a riječ je o koalicijskom projektu u kojem uz SNSD sudjeluje još šest stranaka koje su se odlučile na partnerstvo s Dodikom.

Višković (54) je ranje bio predsjednik kluba zastupnika SNSD-a u parlamentu RS, doktorirao je prometne znanosti na fakultetu u Doboju i slovi za osobu potpuno lojalnu Dodiku.

U novoj vladi dominiraju ministri iz SNSD-a i oni su dobili 8 od 16 ministarskih pozicija. Tri ministarske pozicije pripale su Hrvatima no sve njih imenovale su stranke koje okupljaju srpsko biračko tijelo.

Nova vlada više nema ni ministra za izbjeglice jer je ukinuto to ministarstvo koje je u prethodne četiri godine vodio HDZ-ov Davor Čordaš.

Izboru vlade prethodila je cjelodnevna rasprava u kojoj su oporbeni zastupnici osporavali i sposobnost predloženog mandatara ali i ministara a tijekom sjednice parlamenta ispred njegova sjedišta prosvjedovali su pripadnici skupine “Pravda za Davida” koji su se protivili ponovnom izboru Dragana Lukača za entitetskog ministra unutarnjih poslova jer ga smatraju suodgovornim za ubosjtvo i opstruiranje istrage o smrti mladića Davida Dragičevića ubijenog u ožujku u Banjoj Luci.

U BiH je nakon listopadskih izbora imenovana još samo vlada Zapadnohercegovačke županije gdje je apsolutnu pobjedu na izborima odnio HDZ BiH.

Uspostava izvršne vlasti u ostalih devet županija unutar Federacije BiH i dalje ovisi o međustranačkim pregovorima baš kao i formiranje vlade tog entiteta te Vijeća ministara BiH.