BiH: Dodiku upućene prijetnje smrću, novi prijepor o tome tko će ga štititi

Hina

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dobio je prijetnje smrću i u tijeku je istraga koja bi trebala otkriti počinitelja ovog kaznenog djela, potvrdili su u utorak iz Dodikova ureda u sjedištu bosanskohercegovačkog državnog vrha u Sarajevu.

U priopćenju dostavljenom medijima navedeno je kako je prijetnja smrću upućena u ponedjeljak telefonom, a odnosila se na Dodika i zaposlenike u njegovom uredu.

“O prijetnji su informirane ovlaštene službe. Poduzimaju se mjere s ciljem otkrivanja počinitelja i utvrđivanja elemenata ovog kaznenog djela”, stoji u priopćenju.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) odmah su potvrdili kako je istraga već započela.

“Poduzet ćemo sve kako bismo što prije otkrili tko stoji iza ovih prijetnji”, kazao je lokalnim medijima ravnatelj SIPA-e Perica Stanić.

Prema dostupnim informacijama prijetnja je upućena s telefonskog broja registriranog u Njemačkoj, a za sada neidentificirana osoba prijetila je Dodiku i predstojniku njegova ureda poručivši im kako će ih “sve zapaliti”.

Sam Dodik je u ponedjeljak izjavio kako će inzistirati da ga i na dužnosti člana Predsjedništva BiH osiguravaju pripadnici MUP-a Republike Srpske, iako je to po zakonu zadaća Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, posebne agencije čija je zadaća zaštita najviših državnih dužnosnika i diplomatsko-konzularnih predstavništava u zemlji. Kazao je kako on vjeruje samo pripadnicima entitetskog MUP-a te je poručio kako neće dopustiti da bude “glineni golub”.

Bio je to njegov komentar na obavijest što je istoga dana stigla u njegov ured u Sarajevu iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela. U tom je dokumentu ravnatelj Mirsad Vilić Dodika upozorio kako po zakonu nitko drugi osim pripadnika tog ravnateljstva ne može obavljati poslove njegova izravnog osiguranja niti može unositi oružje u zgradu Predsjedništva BiH.

Iz toga proistječe kako će i pripadnici MUP-a RS, koji eventualno budu ulazili u zgradu u Dodikovoj pratnji, to moći učiniti jedino bez oružja.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović izabrani na listopadskim izborima dužnost su preuzeli prošlog tjedna, a već prvi dani njihova mandata obilježeni su verbalnim sukobima i prijeporom o tome može li se i gdje u zgradi u kojoj je sjedište državnog vrha postaviti i zastava RS.

Dodik je na posao u Sarajevo, gdje mu je sada radno mjesto, došao samo tijekom inauguralne svečanosti te nakratko prošlog petka, kako bi primio vjerodajnice novog srbijanskog veleposlanika, a odmah nakon toga održao je i prvu konferenciju za novinstvo na novoj dužnosti, no izvan sjedišta Predsjedništva BiH, odnosno u zgradi u predgrađu Lukavica, koju koristi vlada RS.