BiH: Dodik ponovo provocira, priprema paradu za neustavni prazanik

Vlasti Republike Srpske ponovo će 9. siječnja organizirati masovnu proslavu tog datuma kojega planiraju obilježiti kao dan tog entiteta iako ga je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, potvrđeno je iz ureda predsjednika RS Milorada Dodika.

On je tijekom dana predsjedao odborom zaduženim za pripremu obilježavanja 9. siječnja, a zaključeno je kako će tog dana uz svečanu akademiju i primanje te polaganje vijenaca ponovo biti organizirana parada kroz središte Banje Luke.

Dan RS-a bit će obilježen i na području distrikta Brčko, iako on nije u sastavu tog entiteta i svojim granicama presijeca RS na dva odvojena dijela.

Ustavni sud BiH u studenom 2015. donio je pravorijek kojim je stavio izvan snage dijelove zakona RS o praznicima, uz ocjenu kako obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta predstavlja praznik kojega priznaju samo Srbi, dok se njime diskriminiraju pripadnici hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Taj je datum obilježavan u znak sjećanja na 9. siječnja 1992., kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuzakonito proglasio tvorevinu pod nazivom republika srpskog naroda u BiH s nakanom da te dijelove teritorija BiH pripoji Srbiji, što je predstavljalo uvod u troipolgodišnji rat.