Biden: Trumpovo odbijanje priznanja poraza sramotno

(Hina/EPA)

Odbijanje Donalda Trumpa da prizna poraz na predsjedničkim izborima je sramotno, ali neće imati velikog utjecaja na tranziciju vlasti, izjavio je u utorak novoizabrani američki predsjednik Joe Biden.

“Iskreno, mislim da je to sramotno”, rekao je Biden novinarima o stajalištu republikanskog predsjednika. “Činjenica da republikanci ne žele priznati da smo mi pobijedili nema puno utjecaja na naš program tranzicije i ono što smo kadri poduzeti od danas do 20. siječnja”, ocijenio je.

“Započeli smo tranziciju, ona je u tijeku”, rekao je i dodao da radi na sastavu svoje buduće administracije koja će, kako je rekao, “bez obzira na sve preuzeti vlast 20. siječnja 2021.”

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u utorak podržao stajalište Donalda Trumpa i također odbio priznati Bidenovu pobjedu. Najavio je glatku tranziciju prema “drugoj Trumpovoj administraciji”.

Republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prijevarama na koje upozorava.

“Nema nikakvog dokaza optužbi državnog tajnika Pompea”, izjavio je u utorak Biden.