Biden tijesno pobijedio Trumpa u duboko podijeljenoj Americi

(Hina/EPA)

Demokrat Joe Biden pobijedio je u subotu na američkim predsjedničkim izborima nakon mučne predizborne kampanje i četiri dana neizvjesnosti u prebrojavanju glasova, izazvavši veselje svojih pristaša na ulicama velikih gradova iako predsjednik Donald Trump uporno odbija priznati poraz.

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je 20 elektorskih glasova s kojima je prešao potrebnih 270 da bude izabran za predsjednika. Time je okončana postizborna neizvjesnost u duboko podijeljenoj zemlji.

“Kampanja je gotova. Vrijeme je da gnjev i grubu retoriku ostavimo iza sebe i ujedinimo se kao nacija. Vrijeme je da zacijelimo”, poručio je Biden i naglasio da će biti predsjednik svima.

Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji, a slijedili su ga drugi svjetski čelnici, među kojima francuski, njemački i britanski.

Navala čestitki tradicionalnih američkih saveznika dovoljno govori o tome koliko vjeruju optužbama Donalda Trumpa su mu izbori ukradeni.

Novom predsjedniku brzo su čestitali i hrvatski čelnici, Zoran Milanović i Andrej Plenković. Prvi je poručio da Hrvatska s Bidenom dobiva prijatelja i saveznika u Bijeloj kući, a drugi da se hrvatska vlada raduje suradnji s njegovom administracijom.

Nimalo impresionirani Donald Trump u to je vrijeme igrao golf i brzo uzvratio na proglašenje Bidenova uspjeha, rekavši da su izbori daleko od gotovih i da se ovaj lažno predstavlja kao pobjednik.

Trumpova kampanja podnijela je niz sudskih tužbi uzduž i poprijeko SAD-a kojima osporava rezultate izbora. Pravni stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će u tome uspjeti.

U međuvremenu je u nizu velikih gradova izbilo slavlje Bidenovih pristaša. U Washingtonu, New Yorku, Atlanti, Philadelphiji i drugdje na ulicama se pjeva, plješće, trubi se iz automobila i lupa loncima.

U nekima od njih okupili su se i Trumpovi pobornici koji prosvjeduju protiv izbornih rezultata i najavljuju pobjede na sudu.

Brojni poznati Amerikanci, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu i neke ugledne republikance, čestitali su Bidenu i njegovoj potpredsjednici Kamali Harris, prvoj ženi i prvoj Afroamerikanki na toj dužnosti.

Bidenovom pobjedom završavaju četiri kaotične godine Trumpova predsjedništva u kojima je ublažavao opasnosti pandemije, nametnuo oštru imigracijsku politiku, pokrenuo trgovinski rat s Kinom, razderao neke međunarodne ugovore i savezništva i duboko podijelio Ameriku svojom zapaljivom retorikom, lažima i gaženjem demokratskih normi.

Napokon predsjednik

Demokrat Joe Biden izborom za 46. američkog predsjednika dobio je konačnu ocjenu života u cijelosti posvećena politici.

Nakon obiteljskih tragedija, dva neuspjela pokušaja da osvoji Bijelu kuću i predizborne kampanje koju je poremetila pandemija, politički veteran u svojoj 77. godini uvjerio je Amerikance da je upravo on osoba koja će ih ujediniti nakon Donalda Trumpa.

Mnogi smatraju da je prikladno da mu je Pennsylvania donijela pobjedu. Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 20. studenoga 1942. u toj državi, u rudarskom i industrijskom gradu Scrantonu. Iz Pennsylvanije je Biden krenuo u kampanju i ondje ju je u utorak i završio.

Bidenov rodni grad 1950-ih prolazio kroz teško razdoblje. Njegov otac potražio je posao u susjednoj državi Delaware i potom je preselio cijelu obitelj u Wilmington. Joe Biden imao je tada deset godina. Taj grad pretvorio je u svoju bazu.

Bidenu je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednik, nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008.

Delaware je predstavljao u Senatu više od 35 godina (1973.-2009.), a potom bio Obamin potpredsjednik od 2009. do 2017. Sada je osvojio najviše glasova u povijesti predsjedničkih izbora, više od 75 milijuna i četiri milijuna više od Trumpa.

U Bijelu kuću će ući 20. siječnja iduće godine s punih 78 godina, kao najstariji predsjednik u povijesti. Pred sobom će imati težak zadatak ujedinjenja nacije, borbe s pandemijom i ekonomskim padom i ‘detrampizacije’ međunarodnih odnosa.

Najavio je da će se obratiti naciji večeras u svome Wilmingtonu, u dva sata po srednjoeuropskom vremenu.