Biden održao pobjednički govor: Pozvao na jedinstvo i najavio borbu protiv koronavirusa

(Hina/EPA)

Pobjednik američkih izbora Joe Biden rekao je u subotu da Sjedinjene Države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca, a za svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa.

“Ljudi ove nacije su progovorili. Donijeli su nam jasnu, uvjerljivu pobjedu”, istaknuo je Biden i zahvalio na 74 milijuna osvojenih glasova.

Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi “vratio dušu Amerike” te da Amerika “ponovno bude poštovana u svijetu”.

Ne bi bio ovdje bez podrške svoje supruge Jill i obitelji, istaknuo je Biden.

“Bit će izvrsna prva dama”, uvjeren je Biden koji je pohvalio svoju suprugu jer je svoj život posvetila obrazovanju.

Za potpredsjednicu Kamalu Harris je istaknuo da je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog podrijetla na toj poziciji i da je ona dokaz da ništa u Americi “nije nemoguće”.

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam “par puta bio neuspješan” i pozvao ih na kraj podjela.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća, a nakon neuspješnih pokušaja osvajanje Bijele kuće 1988. i 2008., ovi izbori su bili njegova treća sreća.

“Naši protivnici nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci”, rekao je Biden.

“Obvezujem se biti predsjednik koji ne stvara podjele, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene Države.”

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milijune ih ostavio bez posla.

Najavio da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. siječnja 2021. provoditi plan borbe protiv covida19 i da će se taj plan “temeljiti na znanosti”.

Bidenova rodna Pennsylvania dala mu je 20 elektorskih glasova s kojima je prešao potrebnih 270 da bude izabran za predsjednika. Time je okončana postizborna neizvjesnost u duboko podijeljenoj zemlji.

Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 20. studenoga 1942. u toj državi, u rudarskom i industrijskom gradu Scrantonu. Iz Pennsylvanije je Biden krenuo u kampanju i ondje ju je u utorak i završio.

Biden će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država. U siječnju puni 78 godina čime ulazi u povijest kao najstariji izabrani američki predsjednik.