“Bez računa se ne računa” – tijekom četiri sezone građani poslali više od 40 milijuna računa

Ministarstvo financija/ FaH

Porezna uprava je tijekom četiri sezone nagradne igre “Bez računa se ne računa” zaprimila ukupno 40,26 milijuna računa, a u četvrtoj sezoni gotovo 12 milijuna, priopćeno je u petak iz Porezne uprave.

Zahvalili su se građanima što podupiru Poreznu upravu u suzbijanju sive ekonomije još od uvođena fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. godine te što su tijekom posljednje sezone nagradne igre poslali gotovo 12 milijuna računa.

„Siva ekonomije prisutna je u svim državama Europske unije, ali i mnogo šire. Riječ je o prijetnji kako za državni proračun, tako i za društvo u cjelini koja se mora ozbiljno shvatiti. Iako je Ministarstvo financija do sada uložilo velike napore i resurse kako bi ju suzbilo u što većoj mjeri, borba protiv sive ekonomije se nastavlja, ne samo zbog sigurnije zajedničke budućnosti već i zbog osiguravanja pravednih uvjeta na tržištu za većinu obveznika koji uredno izvršavaju svoje obveze.“izjavio je Božidar Kutleša, pomoćnik ministra, ravnatelj Porezne uprave.

Sustavi fiskalizacije i analize rizika Porezne uprave konstantno se nadograđuju i prilagođavaju novim pojavnostima u poslovanju poreznih obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava obavljanje ciljanih nadzora, praćenje dnevnog prometa i lakše otkrivanje kršenja propisa od strane poreznih obveznika. Međutim, osim što se oslanja na nove tehnologije prilikom obavljanja nadzora, Porezna uprava i dalje računa na potporu građana.

Osim službenicima Porezne uprave posebno bih se zahvalio i građanima Republike Hrvatske koji su nas do sada u tolikoj mjeri podupirali u suzbijanju sive ekonomije. To je znak kako su svjesni problema i da žele nešto promijeniti te osigurati što poštenije i uređenije društvo. Uz svoje redovne nadzorne aktivnosti, Porezna uprava će građane i dalje motivirati svojim kampanjama i nagradnim igrama te im olakšavati poslovanje i komunikaciju s Poreznom upravom putem sustava e-porezne, odnosno Jedinstvenog portala Porezne uprave koji gotovo svakog dana nudi nove mogućnosti. “- kaže Kutleša.

Pozivaju građane da i dalje prijavljuju uočene nepravilnosti i tako nastave aktivno sudjelovati u suzbijanju sive ekonomije. Nepravilnosti se mogu prijaviti putem servisa „Pišite nam“ http://www.poreznauprava.hr/kontakti/Stranice/Pi%C5%A1ite-nam.aspx, „Pozivnog centra“ 0800-10-01 ili u najbližoj Poreznoj upravi.