Bez maski ne možete u tramvaje, autobuse…

Foto: D.Prša

Odlukom stožer u cilju spriječavanja koronavirusa od danas su obavezne maske u javnom prijevozu te vozač ne smije krenuti prije nego svi putnici imaju maske, a svi građani koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moraju ako ulaze u Hrvatsku ići u samoizolaciju na 14 dana.

Nove mjere vrijede od ponoći.Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako se prema novoj odluci o prelasku granice uvodi novi režim ulaska za sve koji dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije te će morati 14 dana boraviti samoizolaciju. Ta se odluka neće primjenjivati na putnike koji dolaze iz tih zemalja i u tranzitu su kroz Hrvatsku.Odluka je donesena zato što je većina inficiranih došla iz BiH, Srbije i Kosova, a prema preporuci i standardima HZJZ i Sjevena Makedonija ulazi u taj krug zemlja, rekao je Božinović.

Prema izmjeni odluke o načinu organizacije javnog prometa vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će obvezni nositi maske i pridržavati se protuepidemijskih mjera. Putniku koji nema medicinsku masku pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustit ulazak u vozilo a vozači neće smjeti započet vožnju ako su u vozilu putnici bez maske, rekao je Božinović.Capakova zamjenica rekla je kako je u tramvajima i autobusima nemoguć razmak te se zato preporučuju maske. “Maske za lice su postale neizbježne a odgovornost je na nama hoćemo li ući i raditi gužvu ili pričekati sljedeći tramvaj ili autobus”, rekla je dr. Bubaš.Podsjetimo, jučer je stožer objavio kako imamo 22 novozaražene osobe, no tijekom popodneva iz zagrebačkog stožera javili su o novih 25 slučajeva, iz Šibenika o jednom te iz Đakova o još 2. Ti svi drugi slučajevi koji su objavljeni kasnije popodne ući će u današnju statitistiku stožera.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić ocijenila je jučer kako je trenutna situacija s koronavirusom drugačija nego krajem veljače i u ožujku.Većina novooboljelih ima vrlo blage ili gotovo nikakve simptome. Nemamo nikoga na respiratoru, niti teže oboljele, ljudi se kreću otvorenim prostorima i teže je prenijeti veću količinu virusa. Čini se da je situacija povoljnija, ali zasad je to na razini percepcije, rekla je Markotić.Dodala je da se svugdje povećava broj inficiranih iako nema ozbiljnijih kliničkih slika, prenosi N1.