Beus otkrio ime nove stranke bivših HNS-ovaca

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Nezavisni zastupnik i bivši HNS-ovac Goran Beus Richembergh otkrio je u razgovoru za N1 da će se ove nedjelje održati osnivačka skupština nove stranke u kojoj će biti bivši HNS-ovci, uključujući i Anku Mrak Taritaš…

Mi smo oformili klub nezavisnih zastupnika, pritisak s terena mnoštva građana koji vjeruju u liberalnu opciju natjerao nas je razmišljanje da ljudima pružimo neku novu varijantu. U nedjelju će biti osnovana nova politička stranka građanskog centra. Ime koje ćemo predložiti će biti GLAS, Građansko liberalni savez”, kazao nam je Goran Beus Richembergh.

”Nova stranka obraća s svima, ali prije svega ljudima koji djeluju unutar demokratskog okvira građanskog centra. Naši sugovornici bit će ljudi koji sebe smatraju demokratima, liberalima, kojima je stalo do temeljnih vrijednosti liberalne demokracije, kojima je stalo do stabilnosti i kvalitete rada političkih institucija i kojima je stalo do više razine političke kulture”, kazao je bivši HNS-ovac.

Da će bivši HNS-ovci osnovati stranku najavila je u lipnju Anka Mrak Taritaš. ‘Osnovat ćemo političku stranku, ali moramo prespavati’, kazala je tada.

Beus je HNS napustio 12. lipnja. ”Od danas i formalno više nisam član HNS-a. Putevi su nam se razišli, a politički ciljevi i metode HNS-a postali su mi strani jer to više nije ona stranka kojoj sam pristupio čista srca i u kojoj sam djelovao i davao se bez ostatka više od 15 godina”, kazao je tada.

Beus je, inače, na svom Facebook profilu žestoko napao premijera Plenkovića:

”I poslije Karamarka – Karamarko!

Lani u ovo vrijeme vlada Tihomira Oreškovića neslavno je okočala svoj kratki vijek, a Hrvatski sabor se pod velikim pritiskom javnosti sam raspustio. Mnogi su povjerovali da su time zaustavljeni Tomislav Karamarko i krajnja desnica u svom političkom pohodu na Hrvatsku. Nominalno ga je na čelu HDZ-a zamijenio Andrej Plenković, za koga su mnogi držali da predstavlja i zastupa bitno različitu, demokratsku i uljuđenu politiku. A gdje smo danas? Nije li na djelu i dalje Karamarkov koncept? Sve ono za što se on zalagao danas je politička stvarnost. INA je i dalje u rukama MOL-a, ploča u Jasenovcu je na istom mjestu, neprofitni mediji su dokrajčeni, kurikularna reforma je zaustavljena, represija zbog verbalnog delikta je u punom zamahu (‘kući će moći misliti što god tko želi ali u javnosti će morati poštivati…’), Karamarkov recept o preslagivanju vlade s HNS-om bez izbora je uspješno implementiran čime je legalizirana politička korupcija na najvišoj razini, odnosi sa susjedima su dodatno zaoštreni, zakon o abortusu se po nalogu Ustavnoga suda mora iznova pisati, odnos prema Titu i antifašizmu je i dalje najvažnija tema, a zagovornici filoustaštva i Karamarkovi suradnici su najvažniji politički faktor i arbitri u sastavljanju vladajuće većine u glavnome hrvatskom gradu u kojemu nikad nisu imali više od 10% glasača.
Tomislavu Karamarku zapravo treba čestitati. Sve što je htio i naumio, s Andrejem Plenkovićem se ostvaruje”, napisao je.