Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatski sabor

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio Betlehemsko svjedlo od izviđača

Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske tradicionalno je u Hrvatski sabor donijelo Betlehemsko svjetlo mira te tako odaslalo poruku ljubavi i jedinstva u vrijeme Božića, istaknuli su u ponedjeljak.

“Već 27. godina svake godine u Hrvatskom saboru držimo svjetlo u vrijeme došašća i blagdana kako bi simboliziralo vjeru, ljubav i nadu, ali isto tako i prijateljstvo među narodima”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u primivši Betlehemsko svjetlo.

Iz saveza izviđača istaknuli su da podjelom svjetla šalju poruku ljubavi i jedinstva u vrijeme Božića, te da taj čin podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih širiti mir među ljudima.

Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske svjetlo u Hrvatsku iz Beča donose od 1992. godine. Tamo ga iz Spilje Isusova rođenja u Betlehemu donosi predstavnik austrijskih izviđača, nakon čega svjetlo preuzimaju izviđači iz cijelog svijeta te ga prenose u svoje države, gradove, ustanove, vjerske institucije, domove i tako se svjetlo širi svijetom.

Hrvatski sabor pokrovitelj je tog događaja od samoga početka, a tradicionalno, izviđači prvo svjetlo donose u Zagrebačku katedralu, nakon čega ga dijele po gradovima i institucijama u zemlji.