Besplatna užina za svu školsku djecu na istoku Hrvatske

Županija na istoku Hrvatske od sljedeće godine osigurat će besplatan školski obrok za svu djecu.

Školska prehrana će od 1. siječnja 2018. godine biti besplatno dostupna svim učenicima osnovnih škola Osječko-baranjske županije, što je prvi takav primjer u Hrvatskoj.

Projekt Županije osmislio je i u djelo odlučio provesti novi župan Ivan Anušić. Obećao je to u predizbornoj kampanji i realizacija počinje u novoj godini, a na to su ga potaknule scene iz predsjedničke predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović kada su tijekom posjeta OŠ u Belom Manastiru doznali da djeca kojima roditelji ne mogu plaćati užinu mole za ostatke hrane.

“Mi u hranom bogatoj županiji ne smijemo dopustiti da jedno jedino dijete bude gladno. Zato smo krenuli u ovaj projekt i dobili podršku Županijske skupštine, ali i praktički svih gradova i općina koji će sufinancirati projekt iznosima od 10 do 50 posto, ovisno o mogućnostima” kaže Anušić koji se ne boji da će njegov potez biti promatran kao populizam.

“Neki će to tako shvatiti, ali to je njihov problem. Ja smatram da nije. Štoviše, mislim da bi ovaj projekt mogao i trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj, jer donosi nekoliko benefita. Prvi je, naravno, da se time olakšava budžet roditeljima, no ovo je višesložan projekt koji uključuje i OPG-e i proizvođače hrane”, kaže.

U sljedećoj godini to će biti pilot-projekt u OŠ Darda, ali do 2020. godine plan je da svaka škola u našoj županiji ima svoju vlastitu opremljenu kuhinju sa zaposlenim kuharima, koji će tamo pripremati jela od hrane proizvedene na našim poljima i u našoj prehrambenoj industriji.

“Trebat će nam tu, naravno, i pomoć Ministarstava da opremimo kuhinje i zaposlimo kuhare, što smo spremni i sufinancirati, ali i suradnja proizvođača u koju ne sumnjam, jer oni vape za jednim tako sigurnim tržištem za plasman robe, čime dodatno potičemo i jačamo gospodarstvo. Time ćemo dobiti i da sva naša djeca jedu zdravu, domaću hranu u školama”, rekao je Anušić, piše Jutarnji list.