Beroš: Znanstveni savjet suglasan s novim mjerama, govorilo se i o propusnicama

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u četvrtak kako su članovi vladinog Znanstvenog savjeta složili sa uvođenjem novih protuepidemijskih mjera, a iako je na sastanku bilo razgovora o propusnicama, nije potvrdio hoće li i one biti uključene u novi paket mjera.

“Svi su suglasni da je nove mjere pogotovo u okolnostima izazova koji nas očekuju, poput blagdana i druženja, potrebno donijeti. Isto tako, svi se slažu da je ovaj drugi val, takozvani ‘zimski covid’, daleko izazovniji sa znanstvenog i kliničkog aspekta”, kazao je Beroš nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta na kojemu su članovima savjeta predstavljene nove mjere.

Beroš je na pitanje novinara je li bilo govora o uvođenju propusnica, odgovorio potvrdno, ali nije želio reći hoće li se one uvesti jer će se nove mjere službeno javnosti predstaviti u petak.

“Ja vam mogu samo potvrditi da je bilo riječi i o određenim propusnicama, međutim, ako se budu donosile, vrlo vjerojatno će biti na županijskom, a ne na općinskom nivou”, poručio je dodavši da će se postojeće mjere, među ostalim, zatvoreni kafići i restorani, produljiti.

Upitan hoće li se uvesti ograničenja druženja u privatnim domovima na osobe iz najviše dva kućanstva, ministar je kazao da je cilj mjera sprječavati nepotrebna druženja. “Kao sve europske zemlje i mi ćemo razmišljati o tome. Apelirat ćemo na to, međutim, nitko neće sigurno ulaziti u kuće i kontrolirati”, odgovorio je Beroš.

“Napravit ćemo sve da početne doze cjepiva dođe u Hrvatsku, međutim, cijepljenje će biti dugotrajan proces koji će trajati više od pola godine”, kazao je Beroš dodajući da Hrvatska ima “enormnu komparativnu prednost” što je članica EU.

Infektolozi uočavaju dvije faze bolesti

Ustvrdio je da je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti dinamiku cijepljenja populacije, ali da će način cijepljenja biti vrlo sličan onome od gripe. Dodao je i da će razmotriti prijedloge liječnika obiteljske zdravstvene zaštite o online platformi za prijavu cijepljenja, kao i o obavljanju cijepljenja izvan njihovih ordinacija i radnog vremena, razmotriti.

Ministar zdravstva kazao je i kako su na sastanku iznesene nove spoznaje o koronavirusu, a da infektolozi uočavaju dvije faze bolesti.

“Ova je bolest vrlo čudna i neobična. Svi infektolozi, ne samo u Hrvatskoj, već i šire, sada uočavaju dvije faze bolesti, prvu fazu koja je bolest infektološkog karaktera, odnosno virusna bolest i drugu fazu koja predstavlja nešto drugo – imunološku bolest, odnosno određen imunološki odgovor na čitav niz elemenata”, kazao je Beroš.

Bilo je razgovora i o učinku mjera u okolnim zemljama i njihovim trendovima, a ono što se može nametnuti kao zaključak, jest da strože mjere nisu nužno i učinkovitije.

“Ne znači nužno da su strože i restriktivne mjere učinkovitije, ne samo s ekonomskog aspekta gdje o tome nema dileme nego i sa zdravstvenog”, istaknuo je ministar zdravstva dodavši da je ipak prerano za donošenje konkretnih zaključaka o tome.

Primorac: Cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego zaštite pučanstva

Član savjeta Dragan Primorac kazao je da su na sastanku otvorili pitanje kako građanima objasniti vrlo kompleksan jezik genetike kako bi s povjerenjem krenuli prema cjepivu. “Pitanje je prave komunikacije prema građanima, to je jedini način da možemo uvjeriti ljude u zemljama gdje cijepljenje neće biti obvezno, da oni shvate da je to pitanje odgovornosti svih nas”, kazao je.

Ističe da cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego pitanje cijelog hrvatskog pučanstva. Upozorio je da se, ako se ne postigne procijepljenost pučanstva, neće ispuniti željeni cilj zauzdavanja epidemije. Kaže i da se o postotku cijepljenih u pučanstvu, kako bi se stekao kolektivni imunitet, vode prijepori, ali govori se da je dovoljno postići 60 do 75 posto procijepljenosti populacije.

“U svakom slučaju, određena procijepljenost će zaustaviti širenje virusa. Zadnje studije i rezultati koji još nisu objavljeni, kažu da će procjepljivanje populacije trajati dulje od šest mjeseci”, poručio je Primorac.

Upitan je li sigurno da će Hrvatska pribaviti dovoljne količine cjepiva, Primorac je kazao da će nabavka cjepiva biti test kredibiliteta Europske unije, jer svaka članica EU-a ima potpuno jednaka prava i nema šanse da se može dogoditi da tu Hrvatska bude deficitarna.

Kaže i da su sva pitanja oko sukoba interesa članova Znanstvenog savjeta riješena dodavši da će članovi potpisati izjavu koju priprema Ministarstvo zdravstva.