Beroš: Zasad devet zaraženih koronavirusom, epidemiološka situacija mirna

Vili Beroš otišao je u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da je u Hrvatskoj zasad devet osoba pozitivno na koronavirus, a epidemiološka situacija je mirna.

“Devet pozitivnih za sada, 254 testiranja su dosad napravljena, dva su još najavljena, epidemiološka situacija je mirna, tako da je to doista dobro”, rekao je Beroš novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Ocijenio je kako migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu.

Beroš kaže da se traži rješenje za situaciju u Domu zdravlja Metković, gdje je jedna liječnica obiteljske medicine dala otkaz, dok je druga na porodiljnom dopustu pa je oko 4000 pacijenata ostalo bez obiteljskog liječnika.

“Naravno da znam za taj problem, razgovarao sam s lokalnim i regionalnim čelnicima, s ravnateljem Doma zdravlja. Poduzimamo sve mjere da nađemo djelatnike koji bi bili dolje voljni raditi. Imam nekoliko opcija, razgovara se s nekoliko liječnika, neki su iz Splita, neki iz drugih područja”, izjavio je Beroš.

Kaže kako će Ministarstvo zdravstva napraviti sve što može, ali i da je lokalna i regionalna samouprava zadužena za rješavanje tih stvari.

Komentirao je i podatak da je u javnoj upravi na kraju godine zaposleno 2400 novih ljudi a među njima 1210 u zdravstvenom sustavu, koji su zaposleni zbog potreba službe.

“Riječ je prvenstveno o liječnicima i sestrama, a najmanji dio zaposlenih su nezdravstveni radnici, na čemu osobno ustrajavam”, kazao je Beroš.