Beroš u Karlovcu najavio mini akcijski plan treće faze cijepljenja

Ministar zdravstva Vilim Beroš u četvrtak je nakon radnog posjeta karlovačkoj općoj bolnici pohvalio tamošnja reformska rješenja, za ovaj tjedan najavio mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja te rekao da ima podršku Vlade i premijera za nastavak rada.

U smislu dobrih upravljačkih rješenja za bolnice, Beroš je istaknuo značaj “kontrolinga” i s tim u vezi “mjernih instrumenata”, sve u smislu “adekvatnog financijskog promišljanja, da bi sustav bio stabilan, a uz zadržavanje stupnja i kvalitete usluga bolesnicima”.

Funkcionalno spajanje triju bolnica u tri grada u Karlovačkoj županiji, koje dijele resurse, sve do smještaja covid pozitivnih pacijenata po težini obolijevanja, model je koji Beroš smatra “analitičkom i upravljačkom poslovnom politikom” i “iznenađenjem koje može biti primjer i drugim sredinama, ako ne i obrazac da bi sustav bio financijski stabilan”.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica iznio je aktualne podatke liječenja covida, u tri bolnice, u Karlovcu, Ogulinu i u Dugoj Resi sada je hospitalizirano 149 covidnih pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru, te je rekao da je sada 95-postotna popunjenost kapaciteta za liječenje na respiratorima.

Trenutno je zbog intenziteta trećeg vala epidemije obustavljen tzv. hladni pogon bolnice, ali će se rad vratiti na uobičajenom režimu čim dođe do zadovoljavajućeg pada broja pacijenata oboljelih od covida-19

Županica Martina Furdek Hajdin je naglasila da je funkcionalno spajanje triju bolnica omogućilo učinkovito i solidarno pomaganje jednih drugima, raspodjelu medicinskog i nemedicinskog osoblja, kao i sredstava i uređaja za rad.

Pozvala je Furdek Hajdin građane na odaziv svakodnevnom skupnom cijepljenju koje će ubrzo uslijediti i pri tom je naglasila da u Karlovačkoj županiji nije bilo neodaziva skupnom cijepljenju, kao ni odbijanja pojedine vrste cjepiva.

Mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja

Pošto tijekom svibnja i lipnja dolaze velike količine cjepiva, novinare je zanimalo razmišlja li se o drive-in procjepljivanju, da se spriječi kontakt među građanima tijekom čekanja u redovima, a Beroš je odgovorio da se i “o tome razmišljalo”, te da to “nije isključeno”.

Za sada tog modela nema u odluci o organizaciji rada i načinu procjepljivanja koja je danas potpisana i dostavljena svim zdravstvenim ustanovama i županijskim koordinatorima za cijepljenje.

Ovaj će se tjedan izraditi i mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja, koje će započeti vrlo brzo, rekao je ministar Beroš i istaknuo prosvjetne radnike, pomorce i turističke djelatnike, kao jednu od prioritetnih skupina, da bi se svijetu poslala poruka da smo sigurna turistička destinacija.

Što se tiče pomaganja varaždinskoj bolnici, Beroš je rekao da materijalno-tehničke opreme ima, da se na traženje ravnatelja varaždinske bolnice Nenada Kudelića za tri respiratora tamo poslalo pet respiratora, ali da će biti problem kadar, sada posebno medicinske sestre, te je u tijeku i rješavanje tog problema. U proteklih je nekoliko mjeseci obavljena edukacija liječničkog i sestrinskog kadra koji nije bio vičan radu na jedinicama intenzivnog liječenja.

Komentirao je Beroš i zahtjev oporbe za njegovim odlaskom s mjesta ministra, te je rekao da on ima podršku svih članova Vlade i premijera Andreja Plenkovića, svih suradnika, kako za odgovor na pandemiju, tako i za pravce reforme hrvatskoga zdravstvenog sustava.

“Ova kriza mora nam svima otvoriti oči da su reforme nužne, a to naglašavam od početka mandata, jer na ovaj način hrvatski zdravstveni sustav nije održiv, a reforme sam spreman provesti ako ću imati potporu Vlade RH i premijera”, rekao je Beroš i napomenuo onima koji spominju njegovu plaću, da mu je ministarska plaća manja od one koju ima kao liječnik.