BEROŠ: U Hrvatskoj danas više od 7000 novozaraženih koronavirusom. Na vrhuncu smo četvrtog vala. Ne znamo što nas čeka

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u subotu kako je u Hrvatskoj danas više od 7000 novozaraženih koronavirusom, da se nalazimo na vrhuncu četvrtog vala i ne znamo što nas čeka.

“Danas je, nažalost, preko 7000 novozaraženih”, rekao je ministar Beroš u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija dodavši kako se nalazimo na vrhuncu četvrtoga vala, ne znamo što nas čeka, no znamo koje su mjere kojima možemo smanjiti taj dnevni porast.

Vrijeme da se svi skupa malo skoncentriramo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i napravimo ono što je najbolje, a najbolje je cijepiti se i poštivati osnovne protuepidemijske mjere, poručio je Beroš.

Napomenuo je da je zagovornik osobnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote.

U ovom trenutku opterećenje zdravstvenog sustava, kad je riječ o hospitalizacijama, nije onakvo kako smo imali u vrhuncima ranijih valova, naglasio je Beroš te dodao kako nas brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi tjeraju na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dva do tri tjedna, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sustav.

Nove mjere se uvode, istaknuo je, jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i zato što ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere.

Poručio je kako moramo spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava. To je naša osnovna dužnost jer život ne staje zbog epidemije, ljudi se razbolijevaju zbog drugih bolnih stanja, napomenuo je i dodao kako moramo svima omogućiti pružanje zdravstvene zaštite.

Cijepljenjem, istaknuo je, smanjujemo rezervoar mogućega širenja virusa i mogućnost njegove mutacije, odnosno razvoja novih sojeva.
“Stoga je u ovom trenutku jednoglasni stav svjetske zdravstvene i stručne javnosti da je cijepljenje najbolji mogući izlaz iz ove situacije”, rekao je.

Istaknuo je da je za cijepljene šansa da se zaraze i obole osam do deset puta, a da se hospitaliziraju 20 puta manja u odnosu na necijepljene.
Odgovorio je i na upit je li mu u vođenju ministarstva došlo do zamora materijalom napomenuvši kako nema vremena sagledati postoji li taj zamor.

Glede problema u zdravstvenom sustavu, ministar Beroš je rekao kako na zdravstvo i njegove troškove ne možemo gledati kao na pustu proračunsku stavku.
“Ja čak na troškove u zdravstvu ne bih gledao kao troškove, to je ujedno i investicija, investicija u zdravlje nacije”, ustvrdio je.
Ocijenio je i da je za zdravstvenu reformu potreban konsenzus svih, naglasivši da neće biti dobro ako bude bilo kakvih guranja u jednom smjeru te da neće podupirati taj način.