Beroš: U Hrvatskoj 2900 novozaraženih, umrlo rekordnih 75 pacijenata

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 2900 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je rekordnih 75 pacijenata, izvijestio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš.

“Danas je 281. dan od pojave koronavirusa, a imamo 2900 novozaraženih. Opet visoka brojka, ako je kompariramo s brojem unutar tjedan dana ona je značajno veća, tada smo ih imali 2323”, rekao je Beroš na video sastanku sa županima.

Umrlo je 75 osoba, što predstavlja još jedan neslavan rekord, a ministar naglašava da je to iznimno puno i ukazuje koliko je ovo opaka bolest.

Testiranih je 9668, a u samoizolaciji je 46.830 osoba. Hospitalizirano je 2351 bolesnika, od toga je na respiratoru 245 pacijenata.

Beroš napominje da taj broj treba sagledavati u kontekstu toga da su ti kreveti predviđeni za liječenje drugih bolesnika koji nisu dosad bili pozitivni.

“To je ekstremno opterećenje za zdravstveni sustav i samo zahvaljujući našim ranijim pripremama uspijevamo odgovoriti na takve zahtjeve. To samo naglašava koliko je važno pokušati smanjiti broj zaraženih našim mjerama”, istaknuo je.

Unatrag desetak dana, kada je riječ o materijalno-tehničkoj opremi i ljudskim kadrovima, u različite zdravstvene ustanove raspodijeljeno je 25 respiratora, 35 high-flow ventilatora, od čega su jučer tri upućena u Biograd, dva u Šibenik, a danas će dodatno po jedan otići u Sisak i Zabok.

Distribuirano je 15.000 brzih antigenskih testova nabavljenih preko Ravnateljstva za robne rezerve i oni će, kaže Beroš, biti distribuirani u okviru hitne medicinske pomoći, primarne zdravstvene zaštite i bolničke zdravstvene zaštite da bi omogućili čim više brzih testiranja.

U Zagrebu 506 novozaraženih

Danas je u Zagrebu 506 novozaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 417, Osječko-baranjska i Varaždinska županija imaju više od 200 zaraženih, a ispod tog broja je Primorsko-goranska županija.

Najbolja situacija je u Brodsko-posavskoj županiji gdje je 36 novozaraženih, Dubrovačko-neretvanskoj s 35 i Koprivničko-križevačkoj s 24 novozaražena.

Beroš je naglasio da su donijeli odluku o privremenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od koronavirusa u bolnicama u Ogulinu, Pakracu, dijelu objekata u Krapinskim te Varaždinskim toplicama.

Vezano za kumulativne stope, naveo je da su one najveće u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s više od 1400 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Najniža kumulativna stopa je u Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Požeško-slavonskoj županiji sa 700 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Što se tiče udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja, Beroš je rekao da tu ne stojimo dobro s obzirom da se raspon kreće od 36 posto do 44,51 posto.

Najveći je u Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Koprivničko-križevačkoj županiji i ukazuje i dalje na velik broj pozitivnih među testiranima.

Ministar je pohvalio što je na razini primarne zdravstvene zaštite organizirano 19 covid ambulanta u 17 županija.

Županije u kojima nemamo covid-19 na primarnoj razini, a možda bi trebalo razmisliti o tome su Karlovačka, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija.