Beroš: Sedam novozaraženih koronavirusom, ukupno 56

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ik

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još sedam ljudi, pa je ukupna brojka 56 zaraženih rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Jedan od novozaraženih je iz Rijeke, jedan iz Karlovca, a pet je iz Zagreba, među kojima je i liječnik KBC-a Zagreb, koji se vratio iz inozemstva. On je smješten na zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. 

Ministar Beroš je pohvalio pohvalio promptnu reakciju KBC-a Zagreb nakon što je utvrđeno da je jedan njihov liječnih pozitivan na koronavirus.

Izvijestio  je i da su ozdravile tri osobe, ranije oboljele. Do sada je na koronavirus učinjeno 835 testiranja, od čega je 15 u obradi, a 8464 hrvatska građana su pod nadzorom, izvijestio je Beroš.

“Ulazimo u treću faze borbe protiv koronavirusa. Ona uključuje mobilizaciju zdravstvenog sustava”, poručio je ministar zdravstva.
Stožer pomno promišlja sve mjere koje donosi, te se mjere temelje na stručnim i znanstvenim inputima te su polučile rezultate, naglasio je, dodavši da u ovakvoj situaciji ‘struka vodi glavnu riječ’.

“U medijskom prostoru sada dolaze druge inicijative i ishitrene mjere, koje razumijemo i uvažavamo sve sugestije i prijedloge, međutim napominjemo da s nacionalnog aspekta doista na temelju stručnih i znanstvenih prijedloga poduzimamo i preporučamo sve ono što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu”, poručio je ministar Beroš. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je trenutno oko 9000 ljudi u samizolaciji.

Bitno je da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. “Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati na dnevnoj bazi Stožeru i vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne”, naglasio je Capak.