Beroš: Potpora beneficiranom radnom stažu za Hitnu, no nadležno je Ministarstvo rada

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da podupire djelatnike Hitne medicinske pomoći koji u četvrtak najavljuju prosvjed sa zahtjevom da im se prizna beneficirani radni staž, ali ih i pozvao da se za to obrate nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Beroš je putem priopćenja svoga ministarstva naveo da podržava prosvjednike te njihov zahtjev za priznavanje beneficiranog radnog staža označio kao legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i zahtjeva za rješenjem otvorenih pitanja.

Iz tog ministarstva napomenuli su da je na težinu, uvjete i odgovornost rada u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi u više navrata od 2014. ukazivao Hrvatski zavod za hitnu medicinu te se zalagao za ostvarivanje njihova prava na beneficirani radni staž.

Također, dodali su, djelatnicima u toj žurnoj službi omogućili su posebne dodatke na plaću uvažavajući specifičnosti uvjeta njihova rada, a u materijalno-tehnička sredstva, opremu i edukaciju ulažu se značajna financijska sredstva u skladu s planovima i mogućnostima zdravstvenog proračuna.

Pojasnili su da je način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja, kojima se računa beneficirani radni staž u općem mirovinskom sustavu, propisan Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Da bi se neko radno mjesto i zanimanje našlo na popisu, poručili su iz Ministarstva zdravstva, potrebno je zadovoljiti uvjete iz Pravilnika o metodologiji izrade stručne dokumentacije radi utvrđivanja staža osiguranja s povećanim trajanjem.

Tim Pravilnikom, naveli su, propisano je da zahtjev u Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podnose sindikati ili poslodavci, što znači da u slučaju djelatnika hitne medicinske službe to mogu učiniti sindikati u djelatnosti hitne medicine ili županijski zavodi za hitnu medicinu.

“Kako navedeni zahtjev dosad nije upućen, ponovno se pozivaju sindikati i županijski zavodi za hitnu medicinu da poduzmu propisane korake te ostvare preduvjete za pokretanje procesa za priznavanjem beneficiranog radnog staža”, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za hitnu medicinu podupiru rješavanje zahtjeva djelatnika hitne medicinske službe za priznavanjem beneficiranog radnog staža u okvirima zakonskih mogućnosti, istaknuli su iz Ministarstva zdravstva te napomenuli da u većini zemalja EU hitna medicinska služba nije u sustavu beneficiranog radnog staža.